Online térbe költözött az ERLÉSZ találkozója

Idén sajnos nem utazhattak Szovátára a lelkipásztorok az Erdélyi Református Lelkészértekezleti Szövetség hagyományos októberi találkozójára. Helyette vitruális térben gyűltek össze ugyanúgy beszélgetni, előadásokat, áhítatokat hallgatni, megosztani egymással tapasztalataikat, gondjaikat, sőt a kávézás sem maradt el.

Élénk volt október 13–14-én az ERLÉSZ Facebook-csoportja, hiszen idén Szováta helyett itt jelentek meg a lelkipásztorok, hogy betöltsék a koronavírus-járvány miatti távolságtartás, a találkozások hiánya által hagyott űrt. Az idei téma a digitális világban végzett lelkipásztori szolgálat volt, az online felület előnyeként pedig az előadásokat, beszélgetéseket bármikor visszanézhetik az érdeklődők.

Tamás-Nagy Emese istvánházi lelkipásztor kreatívan teremtette meg a szovátai hangulatot.

 

Kató Béla püspök lelkipásztoroknak szóló videóüzenetében elmondta: ebben az időszakban Isten sok mindenre tanít meg, például hogy másképp értékeljük munkánkat, életünket. Biztatásként hozzátette: a kiégést az okozza, ha az ember értelmetlen munkát végez, de a szívvel és lélekkel végzett munka örömöt okoz, ezért érdemes odafigyelni az új lehetőségekre, valamint együttérzőbbnek kell lennünk, közelebb kell kerülnünk embertársainkhoz. A püspök hangsúlyozta: a fizikai távollét ellenére is össze kell tartania a lelkészeknek, hiszen így lehetnek erősek.

Beke Boróka lelkészértekezleti elnök az 1Krón 28,20 verssel köszöntötte a szolgatársakat: „Légy erős és bátor, és fogj hozzá! Ne félj, és ne rettegj, mert az Úristen, az én Istenem veled van, nem hagy cserben és nem hagy el, amíg be nem fejezed mindazt a munkát, amely az Úr házában végzett szolgálathoz szükséges.” Salamon templomépítése új korszakot indított el: megváltozott az istentisztelet és a szolgálat formája is. „Az idei év megtanított együttérezni Salamon helyzetével, hiszen újat kellett tanulni, kezdeni, és felnőtt fejjel kezdőként, amatőrként botorkálni. És közben nekünk is tele volt a szívünk kérdésekkel és félelmekkel, nem tudtuk, mi lesz a következő lépés. Tele vagyunk bizonytalansággal, de erőt adhat a tudat, hogy a változás Istentől jön” – hangzott el a videóüzenetben.

Bereczki-Orbán Zsolt stresszűző kávéját töltötte fel a csoportba.

 

A virtuális értekezleten dr. Kodácsy Tamás (Károli Gáspár Református Egyetem) és Szélyes Levente (a kolozsvár-belvárosi gyülekezet gondnoka) az istentiszteleti jelenlétről, dr. Kádár Magor (Babeş–Bolyai Tudományegyetem) pedig az álhírekről, kihívásokról és mémekről tartott előadást. Áhítatot Egyed Sándor lelkipásztor tartott. Idén perselypénz helyett banki utalással segíthették az adakozók Boros Katinka műtétjét és felépülését.

A beszélgetéseken a lelkipásztorok megoszthatták élményeiket, humoros történeteiket, szóba került a járvány idején megélt közösségi élet, felvetődtek liturgikai és anyagi kérdések, a jövőbeli lehetőségek és az ERLÉSZ szerepe mindebben. Beke Boróka elnök elmondta, a lelkészek jelentős részét nem sikerült elérni, de több mint háromszáz ember csatlakozott a csoporthoz, ahol utólag is megnézhetik az előadásokat, beszélgetéseket, amelyeket hamarosan Youtube-on is közzétesznek. „Kaptunk megrendítő üzenetet is: olyan kolléga is van, aki betegség miatt nem jöhetett eddig Szovátára, de most jelen volt” – tette hozzá Beke Boróka. Az ERLÉSZ Facebook-csoportjához továbbra is csatlakozhatnak az erdélyi lelkipásztorok.

És mivel az ERLÉSZ elengedhetetlen eleme a közös kávézás, a digitális térben sem maradhatott el: a szervezők kérésére a lelkipásztorok saját otthonukból jelentkeztek egy-egy kávés fényképpel – ezáltal is közelebb kerülve egymáshoz.