Online konferencia a fogyatékkal élőkért

Bár a világjárvány felforgatta az intézmény életét, kétnapos konferenciát rendezett a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház december 3–4-én. A Dolgozhatok?! – Fogyatékkal élő személyek foglalkoztatásának esélyei címmel szervezett esemény online zajlott le áhítatokkal, előadásokkal, kiállításmegnyitóval, zenével és az Outsider Art, valamint Az év esélyteremtő vállalata díj átadásával.

December 3. a fogyatékkal élők világnapja. A Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja, illetve az Írisz Ház már tíz éve igyekszik ezen a napon rendezvényekkel felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy nagyon sok fogyatékkal élő testvérünk van, akik szeretnének teljes életet élni – mondta el Makkai Péter árkosi lelkipásztor, az Írisz Ház igazgatója.

A konferenciának volt egy szakmai része online előadásokkal, az ünnepélyesebb felét pedig az Outsider Art, vagyis a fogyatékkal élő művészek munkáinak kiállítása és díjazása, valamint a Music Mania fogyatékkal élők alkotta zenekar bemutatkozása jelentette. Záráskét a szervezők átadták Az év esélyteremtő vállalata díjat a Bertis üzletláncnak. „Az Íris Ház több éve igyekszik fogyatékkal élő testvéreinknek segíteni a munkavállalásban. Ehhez nagyon fontos, hogy partnereink legyenek a különböző cégek. Idén alapítottunk erre díjat, és a Bertis cégnek ítéltük oda, hiszen csak idén több mint tíz fogyatékkal élőnek biztosított integrált munkahelyet, és nagyon komolyan, együttérzően és szakmaian gondoskodott arról, hogy igazi munkaközösségre, munkára találjanak náluk” – fejtette ki Makkai Péter.

Berszány Tibor cégtulajdonos (bal) vette át Makkai Pétertől (jobb) a Bertisnek ítélt díjat.

Az online konferenciát Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora, missziói előadó nyitotta a Zsolt 33,20–22 alapján tartott áhítatával. A lelkipásztor jelezte: sok ezer évvel ezelőtt Dávid, a zsoltáríró is érezte, hogy igenis várni kell azt, akit megígért Isten, aki meg fog váltani minket. A mi életünkben is a várakozás fontos helyet foglal el, naponta jelen van életünkben, de tudnunk kell, hogy Isten Fiát várjuk. Az Írisz Házba járó fogyatékkal élőkhöz szólva elmondta: nemcsak szeretteik, családjuk, a gondozók segítenek nekik, hanem Isten is. „Fontos, hogy tudjuk, hogy valaki megsegít. Az Írisz Ház, a barátok, az ott dolgozó csapat annak a pajzsnak a része, amelyet Isten odatart elétek” – fejtette ki a missziói előadó.

A tizedik alkalommal megrendezett Outsider Art verseny is népszerű volt, az ország minden részéről érkeztek pályamunkák. Az alkotásokat bemutató kiállítás megnyitóját az Árkosi Kulturális Központ Bástya kiállítóterméből közvetítették, ahol Szebeni Zsuzsa, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Makkai Péter és Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a nézőket. Az első díjat Chioran Radu, a másodikat Kutasi Károly, a harmadikat pedig Lacatus Iancu nyerte.

Chioran Radu alkotása, az Outsider Art pályázat nyertes munkája.

A konferencián dr. Rád András László lelkipásztor, mentálhigiénés szakember Van-e a hűségnek illata? – párbeszéd-indító gondolatok címmel tartott interaktív előadást, bevonva a fogyatékkal élőkkel foglalkozó meghívottakat is a beszélgetésbe. Az előadás során elhangzott, hogy a kirekesztés, szegregáció jellemzi a társadalmat, de vannak apró előrelépések, amelyek érzékenyítik az embereket, és a kívánt cél, az inklúzió (teljes elfogadás) felé próbálják vezetni őket az integráció (bekapcsolás) fázisán át. A lelkipásztor arra is rámutatott: a hűség nem érzés, hanem döntés, amelyet naponta meghozunk. „Ezt a hűséget próbáljuk az emberekben feléleszteni, hogy a döntések szintjén mutatkozzon meg, ne csak elviekben jelenjen meg” – hangzott el, majd az előadó feltette a kérdést: van-e illata a hűségnek, tapintható, látható-e? „A hűség annak a kéznek a melegsége, amely megfogja a kezed, amikor ágyban vagy, a biztos kar, amelybe belekapaszkodsz, simogatás, amelyet a homlokodon érzel, az ölelés melege, amikor azt hiszed, nem vagy szerethető” – sorolta a válaszokat. Hangja, illata és érzete is van a hűségnek. A Bibliában azt is jelenti, hogy segítséget nyújtunk a szenvedőknek – együttérzést jelent.

Az esemény második napján Antal Zsuzsanna, a Human Profess Közhasznú Nonprofit KFT képzési vezetője Paradigmaváltás a fogyatékos emberek foglalkoztatásában, út a társadalmi hasznosság felé címmel tartott előadást, majd Bodoni Tünde gyógypedagógus, támogatott foglalkoztatási szakember 5 lépés és dolgozhatok címmel mutatta be kreatívan azokat az ismereteket, tapasztalatokat, amelyeket a fogyatékkal élők támogatott foglalkoztatásában, a számukra megfelelő munkahelyek megtalálásában szerzett.

A szervezőcsapat az Írisz Ház előtt.

A szervezők több digitális könyvet is elérhetővé tettek a konferencia ideje alatt. Ilyen a 2010–2019 közötti Outsider Art pályázók díjazott munkáit összefoglaló kötet, valamint a fogyatékkal élőket és hátrányos helyzetben levő fiatalokat érintő projektek bemutató könyve. A kezdeményezéseket a svájci protestáns egyházak segélyszervezete, a HEKS-EPER és a Brot für die Welt Alapítvány támogatta.

A konferencia mozzanatai megtekinthetők az Outsider Art Facebook-oldalán.