Önkéntes diákok segítették az égei kis közösséget

Önkéntes diákok segítették az égei kis közösségetTizenkét magyarországi önkéntes, zömében egyetemi hallgatók végeztek felújítási és állagmegőrzési munkálatokat az égei református templomnál: a Kányád községhez tartozó elöregedett falu saját erőből képtelen lett volna az értékmentési munkát elvégezni. A fiatalok tevékenysége nemcsak látványos volt, mondják a helybéliek, hanem a lelkekben is mély nyomot hagyott.

„Volt olyan, aki hitetlenkedve fogadta a kezdeményezést, gondolván, hogy kirándulni jönnek a fiatalok. A tíz nap végére azonban mindenki meggyőződött: amit egy bő hét alatt lelkesedéssel és kitartó munkával itt elvégeztek, az másnak egy hónapba telt volna” – mesélte Incze Ibolya, az Égéért Egyesület elnöke. A munkálatokat a Teleki László Alapítvány támogatta, a kivitelezést és szervezést pedig az Ágoston Sándor Alapítvány vállalta fel. „Az Alapítvány több mint tíz éve Erdélyt és a többi elcsatolt külhoni terület járva, a szórványban vagy nagyon szegényes településeken a műemlékek megóvásában, renoválásában segít” – magyarázta Horváth Ákos református lelkész, az Ágoston Sándor Alapítvány elnöke.

Az alapítványt Ágoston Sándor délvidéki származású lelkipásztor, későbbi püspök dédunokája, Dobos Ágoston hozta létre több mint húsz éve a határon túli magyar reformátusok megsegítésére. A szervezet határon túli útjai 2004 óta megsokszorozódtak, Gyulafehérvár környékén több templom felújításában segédkeztek, de több ízben dolgoztak Székelyföldön is. Legutóbb az árvíz által megrongált bikafalvi templomot újították fel.

Ezúttal tizenkét önkéntes érkezett Égébe, többségük építészhallgató. „Az alapítvány önkéntesekkel dolgozik, egyetlen fizetett alkalmazottunk sincs. Rendszerint teológusok és építészhallgatók jelentkeznek, de voltak már velünk mérnöki, orvosi, informatikai szakon tanulók. Sokan megkedvelik ezt a fajta munkát, aztán vissza-visszatérnek. Általában nem is kell önkénteseket toborozni, mert annyian jelentkeznek” – avatott be a részletekbe az alapítvány elnöke.

 

A teljes cikk a Székelyhon portálon olvasható

Fotó: Székelyhon