Nyilatkozat a Mikó-ügy kapcsán

2016. május 31-én újabb fordulópontjához érkezett a Mikó-ügy. A bukaresti restitúciós bizottság mai visszautasító döntése nem meglepetés, ismerve e jogsértés előzményeit. A bizottsági tagok többsége nem vállalta fel a helyes döntés felelősségét, mert a valóságnak megfelelő és jogszerű döntésért korábban egy másik hasonló bizottság tagjait a büntetőbíróságon alaptalanul elítélték. Az összetett jogi kérdések megoldását a jelenlegi bizottság így az igazságszolgáltatásra ruházta.

Nyilatkozat a Mikó-ügy kapcsán

Egy héttel ezelőtt, a Református Egység Napján a Kárpát-medence reformátussága egy akarattal jelentette ki, hogy „szilárdan hiszünk Istenben, aki az ő református egyházát dicsőségének, győzelmének és megváltó tettének színhelyévé tette, így az ő református magyar népét is; és azt a seregét soha el nem hagyja. Hiszünk abban, hogy a keresztyén Európa és a magyar nemzet jövendője az Isten kezében van, s ebben a kézben jó helyen van. Nem félünk és nem kételkedünk…”

Az Erdélyi Református Egyházkerület fenntartja eddigi érveit. Minden lehetséges jogi eszközzel azon leszünk, hogy igazunkat újra és még jobban bebizonyítsuk. Várjuk a restitúciós bizottság hivatalos értesítését, és készek vagyunk a brassói ítélőtáblán újrakezdeni a harcot.

Kolozsvár, 2016. május 31.

Kató Béla
püspök