Négyszáz éves korára újult meg a marosdécsei templom

Isten kegyelméből megújult a marosdécsei református templom, ahol szeptember 15-én hálaadó istentiszteletre gyűltek össze mintegy 120-an. Az 1619-beli hajlék kívül-belül teljes felújításon esett át: a tetőt, a falakat, valamint a régi padokat és padlót rendbe tették, az alap mentén eltávolították a földet, szakszerű drénrendszert alakítottak ki, emellett új bejárati ajtó készült tölgyfából, és védőtetőt építettek fölé. A munkálatokat az Erdélyi Református Egyházkerület közbenjárásával a magyar kormány támogatta.

Négyszáz éves korára újult meg a marosdécsei templom

Az ünnepségen az igét Szegedi László Tamás generális direktor hirdette, köszöntőbeszédet mondott a helyi lelkipásztor, Kőrösi Viktor Dávid konzul, valamint a gyúrói testvérgyülekezetből érkezett Kádár Ferenc lelkipásztor. Marosdécse monográfiáját a falu szülöttje, Horváth József történelemtanár mutatta be, sok érdekes és tanulságos adatot szolgáltatva.

Négyszáz éves korára újult meg a marosdécsei templom

Az istentisztelet után újabb kopjafa avatására került sor a templom bejárata előtt, amelyet a 400 éves hajlék felújításának alkalmából, a hitben előttünk járók tiszteletére és emlékére emeltünk. Reményik Sándor Templom és iskola című versének elszavalása után a kopjafa leleplezése, majd megáldása következett, melynek kapcsán Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese mondott buzdító beszédet. Koszorúzás és a Himnusz eléneklése zárta az ünnepséget.

 

Gábor Ferenc lelkipásztor, Marosdécse

Fotó: Farkas Balázs