Naprakész beszélgetéseken át ismerkedik hallgatóival az Agnus Rádió

A reformációi emlékév minden hónapjában egyszer megnyílnak az Agnus Rádió kapui, és az érdeklődő hallgatók kolozsvári lelkipásztorok közreműködésével keresik a világban történő eseményekre, aktuális kérdésekre a választ, keresztény szempontból világítva meg azokat. Szerdán, április 26-án Szabó Attilával, a Kolozsvár-Felsővárosi Egyházközség lelkipásztorával beszélgettek az egybegyűltek a rádió szerkesztőségében.

Naprakész beszélgetéseken át ismerkedik hallgatóival az Agnus Rádió

Idén, a reformáció emlékéve kapcsán havi rendszerességgel (12 alkalommal) olyan rendezvényeket szervez a szerkesztőség, amelyeken kolozsvári lelkipásztorok rávilágítanak a hit folytonos megújításának fontosságára, illetve utat mutatnak abban, hogy a 21. században miként élhetjük meg az 500 évvel ezelőtt megfogalmazott reformátori útmutatást. A beszélgetések egyik fő célja, a különböző témák megvitatása mellett az, hogy a hallgatók megismerhessék a mikrofon mögötti teret, és megláthassák a hangokhoz társuló arcokat is. A terítékre kerülő témák mindig aktuális események köré épülnek, szóba került már a menekültek helyzete, a februári tüntetések idején pedig arról beszélgettek, hogyan protestál a protestáns. A beszélgetéssorozatot a Reformációi Emlékbizottság által a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja.

Naprakész beszélgetéseken át ismerkedik hallgatóival az Agnus Rádió

A találkozón ezúttal a terrorizmus kérdéskörét boncolgatták, bibliai eseteket elevenítve fel példaként, a Szentírásból merítve a válaszokat is a brutalitás, erőszakos cselekedetek, gyilkosságok előzményeivel és következményeivel kapcsolatban. Szabó Attila rámutatott: az élet Istené, így nem az emberek kezében kellene, hogy legyen a döntés ennek elvételéről. A lelkipásztor a hatodik parancsolat mélyebb megismerésére, átfogó értelmezésére ösztönözte a hallgatóságot, kiemelve, hogy a „ne ölj!” nem csupán a szándékos gyilkosságot tiltja meg, hiszen kiegészíthető Jézus Krisztus tanításával, miszerint a tettet megelőző szándék, a gonosz gondolatok, a folyamat gyökerének kialakulása is ugyanolyan súlyos, mint maga az emberölés – ezek az irigység, a harag,  rosszindulat. Az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy Isten ítélőszéke előtt minden ember megkapja, amit megérdemel, hiszen leplezetlenül járulunk elé, a gyilkosok megítélése pedig főként az Ő feladata. Szabó Attila az igazi keresztény érték példájaként egy édesapa vallomását idézte, aki a 2015 novemberében elkövetett párizsi terrortámadásban vesztette el feleségét: a férfi legnagyobb fájdalmában sem kezdett gyűlölködni, hanem képes volt megbocsátani a számára névtelen és arctalan támadóknak, Isten gondviselésében és igazságos ítéletében bízva.

Naprakész beszélgetéseken át ismerkedik hallgatóival az Agnus Rádió

Az év hátralevő részében minden hónap harmadik keddjén vagy szerdáján fog a szerkesztőség hasonló találkozókat szervezni, amelyre szeretettel várnak minden hallgatót és érdeklődőt. Az alkalmakról készült felvételeket az Agnus Rádió hullámhosszán és webes felületein hallgathatják meg az érdeklődők: http://www.refradio.eu/radio/agnus.

 

Berekméri Gabriella