Nagymértékű beruházásokat végez az egyházkerület Székelyudvarhelyen

Új óvodával és tornacsarnokkal bővül a református kollégium, új épületbe költözik a Református Diákotthon Alapítvány, képzőközpontja lesz az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesületének, és megújul a Patkó egyik emblematikus épülete – jelentették be csütörtökön, szeptember 9-én Székelyudvarhelyen. Kató Béla püspök Gálfi Árpád polgármesterrel és Tőkés Zsolt kollégiumigazgatóval tartott sajtótájékoztatót. A beruházások összértéke eléri a 9,5 millió eurót.

Gálfi Árpád, Kató Béla és Tőkés Zsolt a székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón. 📸 Kiss Gábor

Székelyudvarhelynek ma is hűségesnek kell lennie az iskolavárosi megnevezéséhez – mondta el Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a sajtótájékoztatón, amelyen a városban történő beruházásokat ismertette.

„A református egyház mindig is támogatta az anyanyelvű oktatást, és ma sem tehet másképp”

– mutatott rá, hozzátéve, hogy a jövőtervezés alapja az ifjakkal, oktatással való foglalkozás.

Az épületek sorából elsőnek a Patkóban található, Márton Áron tér 6. szám alatti saroképületet adják át. Az ingatlan egykor a kollégium tulajdona volt, a visszaszolgáltatás után pedig az egyházkerület lett a gazdája. A városközpontban található épületet sikerült megmenteni, 21. századi elvárásoknak megfelelővé alakítani. Az elkészült épületben a székelyudvarhelyi egyházmegyei hivatal, kiadó irodahelyiségek, kollégiumi tanári lakások kapnak majd helyet, emellett a Diakónia Keresztyén Alapítványnak is külön teret szánnak, ahol idősgondozással foglalkozhatnak.

A beruházások által több értékes épülettel is gazdagodik a helyi közösség. 📸 Kiss Gábor

A másik nagy épületfelújítás az Erdélyi Magyar Nemlátók Egyesületének javára történik. Az egyházkerület a szervezet kérésére vállalta egy magyar iskola és felnőttképző kialakítását. Ehhez a közelmúltban vásárolta meg az Ikos-Conf nevű készruhagyár két épületét, amelyekben képzőközpontot, illetve tantermeket fognak kialakítani. Az épületek tulajdonosa továbbra is az egyházkerület lesz, az egyesület pedig működtetőként veszi át a központot.

A Református Diákotthon Alapítványra is jelentős változások, fejlesztések várnak.

A 90-es évek elején alapított bentlakásnak otthont adó tömbház felújításra, átépítésre szorul, viszont ezt nehéz lenne a meglévő épületben megvalósítani. Az új diákotthon a  Kossuth utcában található Európa Hotel épületébe fog költözni. Az egyházkerület a mellette és mögötte levő telket is megvásárolta, így a terület egészen átnyúlik a Baróti Szabó Dávid utcáig. A teleknek ezzel a részével már összeér a református kollégium területe, így a kivitelezések elkészültével a Patkótól a Kossuth utcáig lehet majd sétálni az intézmények között.

Gálfi Árpád polgármester szerint büszke lehet a város a nagymértékű fejlesztésekre. 📸 Kiss Gábor

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium szintén nagy bővítések előtt áll:

új tornacsarnok, óvoda és bölcsőde épül az iskola mellé, illetve az elemi osztályok is az új épületbe költözhetnek.

A kollégiumban felszabaduló termek szaktermekké alakulnak, a tornacsarnok tetején pedig sportpályát alakítanak ki. Az egyházkerület koncesszióba kérte a város polgármesteri hivatalától a jelenlegi sportpálya körüli területet.

Kató Béla rámutatott, a tervezés, pályázás már több éve folyik. Hozzátette: „Reméljük, hogy Székelyudvarhely olyan lehetőségekkel gazdagodik, amelyekre büszke lehet, és az iskolavárosi hírét meg tudja tartani.” Az építkezések, fejlesztések túlmutatnak a felekezeti határokon – a nemzet, a teljes közösség, régió javára szolgálnak.

Tőkés Zsolt kollégiumigazgató az intézmény ökumenikus jellegét hangsúlyozta. 📸 Kiss Gábor

Gálfi Árpád polgármester a sajtótájékoztatón köszönet mondott a beruházásokért, amelyek által fejlődik, szépül a város. Tőkés Zsolt kollégiumigazgató az iskola történelmére tekintve Kis Gergely, Gönczi Lajos és gróf Bethlen János példáját említette, akik mind a köz érdekében cselekedtek. Az igazgató hangsúlyozta: a református egyház Udvarhelyen az ökumenét szolgálta a kollégiumon keresztül, és ma is ezt igyekszenek továbbvinni.