Mozgó Biblia a buszon

Különös kezdeményezést ismerhettek meg mindazok, akik július 14. és 17. között a Diakónia Keresztyén Alapítvány görlitzi partnere által működtetett bibliabuszt tekintették meg a kolozsvári Apafi Mihály Kollégium udvarán. A busz nem első alkalommal van jelen a régióban, harmadik alkalommal jött Romániába. Az alapítvány két tagja, Andreas Schmidt és Stephan Naumann, a bibliabuszon mesélt a kezdeményezésről és tapasztalataikról.

Mozgó Biblia a buszon

A kiállítást Németországban a Biblia éve alkalmából 1992-ben hozták létre. „Akkor olyan sok meghívást kaptunk, hogy a projektet még egy évvel meghosszabbították” – mondja Andreas, s kérdésemre, hogy ez az év azóta is tart-e, mosolyogva azt válaszolja, hogy ez már a harmadik busz, amely rója a sok ezer kilométert.

Mozgó Biblia a buszon

A bibliabusz több mint ezer helyen fordult meg, nagyrészt Németországban járnak falunapok, városnapok alkalmával. De nem csak ott ismertetik a kiállítás anyagát. Lengyelországban már háromszor jártak, két cseh körút is hátuk mögött van, és természetesen megfordultak már Magyarországon is.

Mozgó Biblia a buszon

A kolozsvári háromnapos állomásuk ideje alatt napi harminc-ötven személy tért be a kiállításra. A város ugyanis a nyári időszakban szinte kiürült: a vakáció és a szabadság miatt kevés volt a kíváncsiskodó. „De ez nem is olyan nagy baj – tette hozzá rögtön Stephan Naumann –, mert ilyenkor legalább alapos, hosszú beszélgetésekre is sor kerül. Ha ugyanis egyszerre sokan jönnek, akkor erre nem nyílik lehetőség.” A kiállítás anyagát német nyelven mutatták be, de a Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) kolozsvári fiókjának tagjai fordítottak, a DKA ugyanis a kincses városban az esemény partnere és szervezője volt.

Mozgó Biblia a buszon

A busz emeletén kisebb mozit alakítottak ki, ahova akár 20-25 személy is befért: itt a gyermekek a kiállítás anyagával kapcsolatos filmet nézhették meg. A busz előtti sátrakban bemutatták a több száz évig használt nyomdai technológiát az ólomszedéstől a kézi nyomtatásig. A kíváncsiskodók saját kezűleg is nyomtathattak egy régi wittenbergi gépen magyar vagy román nyelvű zsoltárrészletet. A busz alsó szintjén azokat a régi alapanyagokat lehetett szemügyre venni, amelyekre több ezer évvel ezelőtt írták a bibliai szövegeket: kecskebőrt, pergament, textilagyagot. Ezek mellett mintegy harminc – többek között héber, görög, arab, tamil, koreai, japán vagy hindu – nyelvre lefordított Bibliát lehetett kézbe venni, lapozgatni. A kiállítás egyik érdekessége a világ legkisebb Bibliája, amelyet az amerikai űrkutatási intézet, a NASA fejlesztett ki. A3 cmszélességű és hosszúságú műanyaglapon az 1245 pont egy Biblia lefényképezett és lekicsinyített oldalainak felel meg. A parányi „kiadványt” pedig csupán egy kétszázszorosan nagyító műszerrel lehet olvasni.

A Mozgó Biblia Kolozsvár után a következő napokban Nagyváradra, Muzsnára és Mikepércsre is ellátogat.

 

Somogyi Botond

Fotó: Berekméri Gabriella