Modern környezetbe adaptált zsoltárok a ma emberének

Isten igéjének hirdetésére vállalkozik a Ps:alter zenekar, nem is akárhogyan, hiszen több ezer éves zsoltárokat adaptálnak zenés környezetbe, modern nyelven szólva a ma emberéhez. A hattagú kolozsvári formáció ezen projektjével olyanokat is megszólít, akik nem feltétlenül olvasói a Szentírásnak. Kurta Józseffel, a Protestáns Teológia Intézet főkönyvtárosával, illetve Székely Norbert zongoristával, református kántorral beszélgettünk e profán tér szakrálissá alakításáról.

A zsoltárok megzenésítésének ötlete a zenekar billentyűsének, Székely Norbertnek a fejéből pattant ki három-négy éve, egy hangszerpályázatnak köszönhetően pedig a tavalyi évben ezt sikerült megvalósítania. Miután Brassai Zsombor vállalta a szövegíró szerepét, Norbert egyfajta „alkotói önzőségből” kezdetben egyedül akart nekivágni a megzenésítésnek, ám Isten összehozta öt másik emberrel, akikkel megtalálta a közös hangot. A tavaly megalakult formáció tagjai között – Székely Erika (vokál), Székely Norbert (billentyű, vokál), Benedek Balázs (szaxofon), Kurta József (gitár), Dénes Károly (basszusgitár) és Moldován Balázs (dobok) – azóta megoszlanak a munkafolyamatok. „A Zsombor által átalakított szövegek a kezünkben vannak, a munkafolyamat pedig olyanként egyszerű, hogy én leülök a zongora mellé, magam elé teszem az üres szöveget, és elkezdek játszadozni azzal, hogy milyen harmóniákat lehetne rápakolni. Amikor megvan egy kvázi nyersanyag, azt fölveszem, elviszem a próbaterembe, ezután pedig közösen hangszerelünk.” – avatott be Norbert.

📸 Orbán Eszter

A formabontó felállás nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a szakrális szövegeket szinte bármilyen modern kontextusba beillesztik, ez a kettősség jellemző a zenekar nevére is, Kurta József szavait idézve ennek jelentése tulajdonképpen zsoltározás másképp. „Nem a több ezer éves Igének, és nem az évszázadok során született, nyelvileg az adott korhoz idomuló fordításoknak, hanem a kortárs embernek van szüksége átültetésre” – fogalmaznak a Facebook-oldalukon levő bemutatkozó szövegükben, utalva ezzel tulajdonképpeni „küldetésükre.” Mint Kurta József hozzátette, vannak olyan átültetett szövegek, amelyek hűen követik a zsoltár szavait, de van olyan is, amely a zsoltár tartalmi és érzelmi mondanivalóját őrzi csupán. Az átköltés tehát meglehetősen szabad, ezzel pedig teljes mértékben igazodnak a korhoz. „Én azt hiszem, hogy Brassai Zsombor nagyon áldott személy ebben a történetben, mert tényleg olyan szinten tudja átszűrni magán ezeket a sok ezer éves szövegeket, hogy ragyogóan érkezik meg az üzenet vele.” – egészítette ki.

Fellépéseik is sajátosan zajlanak, elmondásaik szerint a szövegeket vagy kivetítik vagy kiosztják a közönség tagjainak, felolvasásra kerül ugyanakkor a zsoltár eredeti szövege is. A tapasztalatuk pedig az, hogy a hallgatóság rátapad ezekre a szövegekre, akár szám közben is követik a sorokat. A szövegeken túlmenően a hangulat egy másik fontos tényező, ami beszippantja az embereket, – mutattak rá, ezek a zsoltárok ugyanis sokszor érzelmileg túlfűtöttek, a kétségbeeséstől az ujjongásig mindent tartalmaznak. A fellépéseken uralkodó hangulatot természetesen az ott összegyűlt közeg is befolyásolja, voltak olyan fesztiválon, ahol inkább a dicsőítés volt az alaphangulat, egy érettebb közegben azonban érezhető volt, hogy a jelenség mennyire magával ragadta a hallgatóságot.

Eddigi fellépéseik során az idősektől egészen a fiatalokig mindenki vevő volt a lírai nyelven megszólaló szövegek befogadására. A szövegekhez társuló zenét műfajilag nem feltétlenül szeretnék meghatározni, a jazztől a funkyig több stílust is képviselnek. Eddig tíz zsoltárt dolgoztak fel, amelyekből lemezt is készülnek kiadni. Felvetődött a kérdés, hogy mekkora távlat lehet ebben a zenekarban, de abból, ahogyan együtt tudnak dolgozni, megállapították, hogy látnak maguk előtt egy közös jövőt. Norbert viccesen meg is jegyezte, ha minden évben feldolgoznak tíz zsoltárt, az elkövetkező tizenöt évben mind a 150-et sikerül adaptálniuk.

📸 Orbán Eszter

Az elkövetkezőkben szeretnének akár szakrális, akár kulturális térben megnyilvánulni, mind fesztiválokon, mind rendezvények keretein belül. Április 21-én Szatmáron, április 22-én Nagybányán léptek fel, május 11-én Kolozsváron a Ziz nevű térben találkozhatott velük a közönség, a debüt koncert megismétlésére pedig a Farkas utcai református templom melletti Ronkertben került sor. A zenekar következő fellépése Marosvásárhelyen, a Nemzeti Színház kistermében lesz június 10-én 19 órától.