Megújultak az esztényi gyülekezet templomai

Hármas ünnepet ült július 4-én az Esztényi Református Egyházközség. A nap folyamán három templomban tartottak hálaadó istentiszteletet, megköszönve Istennek és a támogatóknak, hogy mindhárom templomban – Felsőtökön, Alsótökön és Magyarszarvaskenden – sikerült elvégezni a felújítási munkálatokat.

A felsőtöki református templom. 📸 Kiss Gábor

Kató Béla püspök igehirdetéseiben hangsúlyozta, hogy bármilyen kicsi legyen egy gyülekezet, sosem szabad elfelejteni, hogy egy nagy közösségnek a része, amely lehet egyházmegye, egyházkerület vagy az egyetemes magyar reformátusság. A püspök szerint hiába újítunk fel épületeket, ha nincs gyülekezet, aki használja azt, ameddig pedig van gyülekezet, addig mindent meg fognak tenni, hogy az épületek, templomok ki tudják szolgálni a közösséget. Bár megmaradásunk Istentől függ, ha nincs, aki észrevegye, hogy az első cserép leesett a tetőről, kétségtelenül romlásnak indulnak és elpusztulnak templomaink.

A völgy legismertebb református temploma, az alsótöki református templom. 📸 Kiss Gábor

A jelenleg lelkipásztor nélkül maradt gyülekezetének ünnepét Faragó István désaknai lelkipásztor szervezte meg, aki mindhárom helyszínen emlékeztetett, hogy Isten ott is életet tud teremteni, ahol emberi számítás szerint már alig látunk lehetőséget egy közösség megújulására. Erről tettek bizonyságot azok a fiatalok is, akik az istentiszteleteken vallották meg, hogy csak helytállással lehet jövőt tervezni.

Magyarszarvaskend református temploma. 📸 Kiss Gábor

Az esztényi gyülekezet három temploma közül a felsőtökinek a tetőszerkezete újult meg. A 14. századi alsótöki templom komolyabb bevatakozást igényelt, amelyekről Fodor Örs, a gyülekezet előző lelkipásztora számolt be. A lelkipásztor elmondta, hogy 2017-ben kezdték el a templom felújítását tervezni, amelyben nem csak a magyar kormány sietett segítségükre az Erdélyi Református Egyházkerületen keresztül, hanem több vállalkozó is kisegítette a kicsiny gyülekezetet. A felújítás során került elő az alsótöki templomban néhány freskórészlet is. Az 1519-ből származó falképeken Mária megkoronázása, valamint Szent Domokos alakja látható. A gyülekezet harmadik temploma, a magyarszarvaskendi is teljes mértékben megújult, új tetőszerkezetet kapott, így itt is biztonságos körülmények között lehet istentiszteleteket tartani.