Megújultak a marosvásárhelyi Vártemplom gótikus termének ablakai

Hálaadó istentiszteletet tartottak a marosvásárhelyi Vártemplomban advent harmadik vasárnapján, a gyülekezet azért adott hálát, hogy megújultak a gótikus terem ablakai. Az istentisztelet elején a Psalmus kórus szolgált énekkel. Az ünnepi alkalmon Lőrincz János, a Marosi Református Egyházmegye esperese végzett liturgiai szolgálatot, az igét Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdette a a Jn 1,18 alapján.

Megújultak a marosvásárhelyi Vártemplom gótikus termének ablakai

A püspök szerint az adventtel egy ablak nyílt meg előttünk. Az emberek általában arra vágynak, hogy megismerjék az Istent. Isten azonban láthatatlan, erre az ókoriak is rájöttek, Platón szerint Isten és ember soha nem találkozhat. Mi is nehezen tudjuk megfogalmazni, hogy ki Isten, azonban János apostol ezt nagyon tömören megfogalmazza. Jézus az egyszülött Fiú, aki az Atya kebelén van, Ő jelentette ki. A Fiúban Isten magát jelentette ki, így Krisztusban meglátható Isten. Isten láthatóvá tette magát Krisztusban. Krisztus ugyanakkor az egyszülött Fiú, nem ismételhető meg. Ugyanakkor Krisztus az Atya kebelén, azaz Istenhez közel van. A püspök a tíz szűz példázatán keresztül arra is rámutatott, hogy várakozni sokféleképpen lehet, sok mindenre. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten kegyelmi időben részesített, esélyt adott, hogy Megváltónkká fogadjuk Jézust. Isten nem váróteremi életet adott az embernek, azt szeretné, hogy az életünk megváltozzon. Isten végérvényesen megismertette magát Jézuson keresztül, és mindenki, aki felismeri Őt, az az Ő népének részévé válik. A püspök szerint a várakozás két legfontosabb jellemzője az elkészülés és a felkészülés.

Megújultak a marosvásárhelyi Vártemplom gótikus termének ablakai

Lőrincz János esperes a Mt 11,3-4 verseivel köszöntötte a gyülekezetet. A Marosi Református Egyházmegye esperese szerint az advent azt jelenti, hogy el kell jutni a kételytől a bizonyosságig. Szabad kételkedni, ahogyan Keresztelő János is kételkedett, de hagyni kell, hogy Jézus segítsen eljutni a kételytől a bizonyosságig.

Megújultak a marosvásárhelyi Vártemplom gótikus termének ablakai

Henter György lelkipásztor a templom történetét ismertette köszöntőjében. A lelkipásztor elmondta, hogy a vártemplomot az idők folyamán többször restaurálták, átépítették. A templom teljes felújítása még várat magára, azonban néhány apró dolgot sikerült megvalósítani. Restaurálták például a templom orgonáját, valamint a templom belsejét is felújították. A mostani ünnepi alkalommal a gótikus terem két ablakát adják át, amelyen János Zsigmond és Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelmek portréi láthatóak. Az ablakok elkészítését a Stúdium Alapítvány és Magyarország kormánya támogatta, az ablakokat Makkai András üvegfestő művész készítette.

Megújultak a marosvásárhelyi Vártemplom gótikus termének ablakai

Dr. Grezsa István kormánybiztos köszöntő beszédében utalt arra, hogy mennyire fontos, hogy Marosvásárhelynek újból magyar polgármestere legyen. A kormánybiztos ugyanakkor az egyházi javak visszaszolgáltatását is sürgette, ebben Magyarország kormánya is segít, mint ahogy a nyelvi jogok érvényesítésében is. Az ünnepi alkalmon az egyházközség Angelica gyermekkórusa is szolgált.

Megújultak a marosvásárhelyi Vártemplom gótikus termének ablakai

Fotó és szöveg: Kiss Gábor