Megújult Sajószentandrás és Sajósárvár temploma

Felújították Sajószentandrás és Sajósárvár református templomait, majd a nyár folyamán mindkét helyen hálaadó ünnepséget tartottak a közösségekben. Sajószentandráson június 26-án, Sajósárváron pedig július 13-án gyűlt össze a gyülekezet ünnepi istentiszteletre.

Sajószentandráson Kántor Csaba főjegyző hirdette az igét. 📷Sajószentandrás Facebook-oldal

Sajószentandráson 68 lélek használja az 1896-ban épült templomot, amelyet 2020–2022 között újítottak fel – számolt be Molnár Helén lelkipásztor. A hajlékot kívül-belül restaurálták, új padlózatot helyzetek el, nyílászárókat cseréltek, padfűtést szereltek be.

A hálaadó alkalmon a székelyudvarhelyi testvérgyülekezet kórusa szolgált. 📷 Sajószentandrás Facebook-oldal

A júniusi hálaadó alkalmon Kántor Csaba főjegyző hirdette az igét, és jelen voltak az egyházmegye képviselői, Fekete János espereshelyettes, magyardécsei lelkipásztor, dr. Kocsis András főgondnok, a környékbeli lelkipásztorok, a Székelyudvarhely II. református testvérgyülekezet Berecki Zsolt lelkipásztorral, dr. Nagy Éva, a Vallásügyi Államtitkárság főtanácsosa, Décsei Attila, Beszterce-Naszód megye alprefektusa, Batiz Zoltán kivitelező mérnök és felesége, a magyarberétei és a sajóudvarhelyi gyülekezeti tagok, sajószentandrási elszármazottak. Az eseményen a szovátai Sószoró dicsőítő együttes, valamint a székelyudvarhelyi testvérgyülekezet kórusa szolgált, az istentiszteletet követő szeretetvendégséget pedig a helyi gyülekezeti tagok biztosították.

Sajósárvár magányos templomát évente egyszer megtöltik a környékbeliek. 📷 beszterce.ro

A Magyarberétei Református Egyházközséghez tartozó Sajósárvár elnéptelenedett gyülekezet, magára maradt, 1345-beli műemlék templomában évente egyszer tartanak istentiszteletet. Ilyenkor jelen vannak a magyarberétei, sajószentandrási és sajóudvarhelyi gyülekezetek tagjai, valamint a dési egyházmegye lelkészei. Itt új zsindely került a templomra, felújították a tetőszerkezetet. A restaurálást 2021 novemberétől 2022. januárig végezték el.

A két említett helyszínen Molnár Helén lelkipásztor szolgál. 📷 beszterce.ro

A júliusi úrvacsorás istentiszteleten Szegedi László Tamás püspökhelyettes, generális direktor hirdette az igét, Bányai Csaba esperes ágendás szolgálatot végzett. Az alkalmon a sajószentandrási gyerekek furulyán játszottak, szebbé téve az együttlétet. A projekteket a magyar kormány és a román vallásügyi minisztérium, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület támogatta.