Megújult a csombordi református templom

Kívül-belül felújították a Csombordi Református Egyházközség 13. századi templomát. A megújult hajlékért advent negyedik vasárnapján, december 19-én adott hálát a gyülekezet. Az ünnepségen Boros László lelkipásztor hirdette az igét a Filippi 3,12–20 alapján, majd Boros Erzsébet és a Csombordi Rózsafa Énekegyüttes tette meghitebbé az alkalmat.

A régészeti feltárások során megtalálták a templom régi rotonda alapját. Fotó: Boros Erzsébet

Megújulva uralja a vidék látképét Csombord református temploma: alapos tatarozáson esett át az épület az elmúlt időszakban. A 2020–2021-ben elvégzett munkálatokat régészeti kutatások előzték meg 2019-ben. A szakemberek megtalálták a templom régi rotonda alapját, valamint előkerült egy 1142-ből, II Géza idejéből származó pénzérme és egy honfoglalás kori fibula is. A kutatást a Szatmár Megyei Múzeum szakemberei, dr. Szőcs Péter Levente, Nagy Norbert és Belbe Sebastian végezték.

Belül is teljesen rendbe tették a templomot. Fotó: Boros Erzsébet

A felújítás során teljes tetőcsere történt, a tornyot titáncink lemezzel fedték be, kicserélték a gerendázatot, ajtókat, ablakokat, villanyhálózatot, eltávolították, majd szellőző vakolattal helyettesítették a régi vakolatot, a betonpadló helyett mészkőlapok kerültek az épületbe. A padokat a hollandiai Baltus és Marri de Ruijter ajándékozta a gyülekezetnek. A külső tereprendezés során elkészült az új járda és lépcső kőlapokból, majd a pázsitfüvesítés és kerítés készítése következett.

A hálaadó ünnepségen a Csombordi Rózsafa Énekegyüttes szolgált Boros Erzsébettel.

A több mint másfél millió lejes beruházást a magyar kormány támogatta az Erdélyi Református Egyházkerület által, emellett a román vallásügyi államtitkárság is hozzájárult a tatarozáshoz. A terveket Tóthfalusi Gábor, a Tektum Arhitektura & Arta mérnöke készítette, a kivitelezést a csombordi Roby & Ery Construct cégre bízta az egyházközség, a műszaki ellenőr pedig Moldovan Bogdan volt.