Megújult a csekefalvi gyülekezet templomának orgonája

Több évtizedes hallgatás után szólalt meg újra augusztus 11-én a csekefalvi gyülekezet templomának orgonája. A hangszer adományokból, valamint Hargita Megye Tanácsának és az Erdélyi Református Egyházkerületnek a támogatásával újult meg, ezért gyűltek össze hálát adni augusztus második vasárnapján.

Hamarosan a templom építésének 200. évfordulóját ünnepli a csekefalvi közösség. 📸 Kiss Gábor

Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes a 4Móz 3,40-43 alapján hirdette Isten igéjét. Az ige alapján elmondta, hogy a népszámlálást Isten azért adta ki parancsba, hogy Izrael népe ismerje meg magát, tudja, hogy hányan vannak és egységben tudják elvégezni az Isten által rájuk bízott feladatokat. A népszámlálás után Mózes azt a parancsot kapja, hogy jelölje ki mindegyik törzsnek a helyét, valamint azt is, hogy milyen sorrendben vonulnak a pusztába. Isten táborában minden törzsnek megvan a maga helye, Isten táborában rend van. Ez a rend jelenti egy közösség megmaradását, amely ma, amikor a közösségi együttlét egyéni érdekekre bomlik, kimondottan fontos számunkra, így tudunk együtt mozogni, egy közös célt megvalósítani, közösségként megmaradni. Mózes az igeszakaszban rendelkezett Isten sátorának helyéről is. Ez a sátor, amely az Istennel találkozás helye, a törzsek szállásterületének közepére kerül, hogy az emberek lássák, hogy Isten velük van, közösséget vállal az Ő népével. Ha Isten sátora a középen van, akkor Istenhez kell viszonyítanunk mindent.

A hálaadó istentiszteleten Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes mondott áldást. 📸 Kiss Gábor

Barát István lelkipásztor elmondta, több évtizedes hallgatás után sikerült megszólaltatni egy olyan orgonát, amely Szászföldön szólt, majd megvásárolták a fiatfalviak, 1909-ben pedig Csekefalvára került. Az évek során több alkalommal is megpróbálták összegyűjteni az orgona felújítására szükséges pénzösszeget, végül azonban Hargita Megye Tanácsánál pályázták meg a pénzt. A csekefalvi közösség testvérgyülekezete, a Tiszaszentmártoni Református Egyházközség is meghallotta segítségkérésüket és 300 000 forintot adományozott a csekefalviak ügyének megvalósításához, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület is támogatta 10 000 lejjel. A teljes felújítás közel 35 000 lejbe került.

Kolumbán Vilmos József főjegyző köszöntőjében elmondta, hogy a reformáció után sokáig mellőzték a református gyülekezetek az orgonát, csupán 1758-ban engedélyezte a bögözi Zsinat a sepsiszentgyörgyi gyülekezetnek, hogy orgonát vásároljon. A következő évtizedekben annyira elterjedt, hogy szinte minden gyülekezetben orgona kísérte a gyülekezeti éneklést. Ez a gyülekezeti éneklés annyira elterjedt, hogy hagyományként maradt ránk, idősek sokszor úgy tartottak istentiszteletet otthon maguknak, amikor már nem volt fizikai erejük a templomba eljutni, hogy a templomban tanult zsoltárokat énekelték, amelyek közül sok ének-énektöredék. A főjegyző külön üdvözölte azt, hogy a csekefalviak felújították az orgonájukat és azt kívánta, hogy vasárnapról vasárnapra tudják az orgona kíséretével dicsérni Istent.

A hálaadó alkalomra a környékbeli gyülekezetek tagjai, valamint a tiszaszentmártoni testvérgyülekezet küldöttsége is eljött. 📸 Kiss Gábor

Páll Attila Csaba, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye esperese Jak 4,17 versével köszöntötte a gyülekezetet. Ebben arra figyelmeztetett, hogy ne dicsekedjünk a magunk megvalósításaival, hanem mindig törekedjünk az újabb jócselekedetekre, hiszen azoknak az elmulasztása bűn.

Ősz Sándor, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye főgondnoka beszédében elmondta, az orgona újra működésbe helyezése Isten segítségével tudott megvalósulni. Isten segítsége azt bizonyítja, hogy Istennek terve van a gyülekezettel. Az orgona sípjainak elhelyezkedése pedig arra figyelmeztet, hogy úgy kell elhelyezkednünk egymás mellett a gyülekezetben, ahogy a sípok is szép rendben vannak egymás mellett, így érhetjük el, hogy harmóniában éljünk.

Kolumbán Dávid, a csekefalvi gyülekezet gondnoka egyben a munkálatokat támogató Hargita Megye Tanácsának nevében is köszöntötte a gyülekezetet. Elmondta, hogy fotókiállítással, disznóvágással, falunapokkal próbálták a pályázati támogatás önrészét összegyűjteni. Reményei szerint a templom fennállásának 200. évfordulójára már a karzatok eredeti festését is restaurálni lehet, így hamarosan újabb ünnepet ülhet a csekefalvi közösséget.

A csekefalviak orgonája Johannes Hahn orgonaépítő mester alkotása. 📸 Kiss Gábor

Battyányi Zsolt, a testvérgyülekezet Tiszaszentmártoni Református Egyházközség lelkipásztora beszédében elmondta, hogy az elmúlt években intenzív lett a két közösség közötti kapcsolat, valamint annak is örül, hogy tudtak a testvérgyülekezetüknek segíteni, hiszen azért vagyunk egy egyházhoz tartozóak, hogy tudjuk egymás terheit viselni. A tiszaszentmártoniak küldöttsége az alkalmon több énekkel és szavalattal is szolgált.

Kovács Tibor orgonarestaurátor elmondta, hogy a csekefalviak orgonája 1748-ban épült. A hangszert Johannes Hahn építette, Erdélyben több orgonája van. A csekefalvi orgona egy barokk pozitív hangszer öt regiszterrel. A 276 éve épült orgonában 200 síp van. Az eredetileg hátuljátszós orgonát Brassóban építették át. A billentyűzet 1909-ben előre került, új fúvót kapott. 2021-ben kezdődött el a javítás, amelynek során előkerült az építési év festése mellett két felirat. Az orgonát 99 százalékban eredeti állapotába állították vissza. A hangszert az istentisztelet végén Pozsár Róbert orgonaművész szólaltatta meg.