Megnyitották a Bágyi Közösségi Házat

Egy közösségi tér után méltán kapta a volt iskola épülete ezt a nevet: a falu közösségének célja a teljes épületet kihasználni úgy, hogy az közösségi rendezvényeknek, ifjúsági tevékenységeknek, értekezleteknek, később pedig a faluturizmushoz elengedhetetlen elszállásolásnak adjon helyet.

Megnyitották a Bágyi Közösségi Házat

2018. november 18-án az épületegyüttes alsó szintjét adták át, amelyet elsősorban ifjúsági alkalmakra terveztek, de helyet adhat más rendezvényeknek is. A délelőtti ünnepi istentiszteletet színesebbé tette a bögözi református kórus szolgálata, igét hirdetett a karnagy, az egykori bágyi lelkipásztor, Pitó Zsolt. Prédikációjának alapigéje az 1Péter 2, 5, ugyanaz az ige, amely a két évvel ezelőtt elkezdett projektnek alapjául szolgált. Az akkori üzenetet most is sikerült megerősíteni: ne csak köveket tegyünk egymásra, hanem lelki házzá is épüljünk.

Értette ezt a gyülekezet apraja-nagyja, s főleg azok a holland fiatalok, akik 2017 tavaszán jelen voltak a régi épület vakolatleverésének első lépéseinél, s most is, a felújított, kész terem átadásán. Ők a Polsbroeki Református Egyházközség ifjúsági csoportjának tagjai, akik Klaas de Wit és Berthilde Smit vezetésével kezdetektől a projekt mellé álltak és anyagilag is támogattak. Köszöntő beszédükben hangsúlyozták az elmúlt 18 év testvérgyülekezeti kapcsolatának fontosságát.

Megnyitották a Bágyi Közösségi Házat

Vállvetve ugyanakkora támogatást nyújtott a Homoródszentmártoni Tanács is, amely az épület jogi tulajdonosa, s jóvoltukból most az egyházközség használatba vehette. Nágó István alpolgármester a közösség összefogásának pozitív eredményeként méltatta az elkészült termet, s kívánta, hogy meg is teljenek a falai élettel.

A malomfalvi kivitelezők, Sinka Géza és Győző, valamint Jakab Zoltán igényes munkáját méltatta Orbán Anita moderátor, aki megköszönte a falu minden lakójának az egyéni hozzájárulását, valamint a gyülekezet ifiseinek a sok áldozatos közmunkát és a fundraising- akciókat. Köszönetet mondott, hogy a testvérgyülekezet egy teljesen felszerelt konyhát küldött, a magyar kormány pedig a Bethlen Gábor Alap révén támogatta a közösségi ház további bebútorozását. A BGA támogatásának köszönhető viszont a házat ölelő közösségi tér játszóterének kivitelezése is. Nem elhanyagolható a helyi egyházközség kezdeményezése és anyagi hozzájárulása sem.

Megnyitották a Bágyi Közösségi Házat

A projekt képes bemutatóját Joó Nándor állította össze, amelynek alapján lépésről lépésre betekintést nyerhettünk a különböző munkafázisokba, amelyek összértéke közel 15.000 euró. A bemutató során megtudtuk, hogy a sok barkácsmunka, a kézműves úton elkészített lámpatestek és sarokkanapé összekovácsolták az ifjúsági közösséget, megtanultak jobban együtt dolgozni. Ez ki is derült abból a bohózatból, amelyet az esemény zárásaként mutattak be a fiatalok.

A bögözi kórus csengő hangja indította a Székely asztali áldást, amellyel hálát adtunk az Úrnak a gyülekezeti szeretetvendégség finomságaiért. Napunk a Kárász Izabella „Hálát adok” című verse szellemében zárult, amely Bara Balázsi Lehel tolmácsolásában hangzott el:

Megnyitották a Bágyi Közösségi Házat

Uram! Ma szép, ma jó, ma szent a lélek szava,

Mert benne cseng a hála diadala,

Mert benne cseng az örök felmagasztalás,

Dicsőség Istennek és hálaadás!

 

Jári Zsolt lp.