Megnyílt a Refo500 sátor a Kolozsvári Magyar Napokon

Kiállításmegnyitóval és könyvbemutatóval indult a Refo500 sátor programja ma, augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Napokon. A Farkas utcai templom bejáratánál található sátor változatos programmal várja az érdeklődőket a következő napokban: beszélgetések, zenés előadások, gyerekfoglalkozások, könyvvásár is lesz, emellett állandó programként rászoruló gyerekeknek gyűjtenek iskolatanszert.

Megnyílt a Refo500 sátor a Kolozsvári Magyar Napokon

A szervező Erdélyi Református Egyházkerület nevében Ballai Zoltán gazdasági tanácsos nyitotta meg a Refo500 sátor programját, százéves Bibliából olvasva az igét az egybegyűlteknek (ApCsel 27,24-30). Kiemelte, az elmúlt 500 év legértékesebb hagyatéka, hogy a magyar reformátorok által lefordított Szentírás nyelve ma is érthető, a reformáció legnagyobb ajándéka pedig az, hogy anyanyelven adott Bibliát az embereknek. Ballai Zoltán Isten áldását kérte a következő napokra, az együtt töltött időre, a sátorban zajló programokra.

Megnyílt a Refo500 sátor a Kolozsvári Magyar Napokon

A délelőtti eseményen REdeFORMATIO500 címmel nyílt meg az Adorjáni László lelkipásztor karikatúráiból alkotott kiállítás, amelyet könyvbemutatóval kötöttek egybe. A tárlatot Vincze László bábszínész méltatta baráti hangon, felhívva a figyelmet a karikatúrák szórakoztató, de mély és sokszor fájó igazságokat tartalmazó jellegére. Mosolyogva megjegyezte, Adorjáni László „humorban nem ismeri a tréfát”. Az alkotó egy szolgatársát idézve rámutatott: ami az ember kezébe kerül, az folyamatosan romlik, és ha az egyház vagy a saját élete kerül a kezébe, az nem vezet jó irányba, ezért folyamatosan reformálnunk kell. „Számomra az egyház beton és kő, a követ pedig törni kell, amíg az krisztusképű emberré változik” – jelentette ki, majd hozzátette: a rajzai sokszor kíméletlenek, néha haragos felindulásból készülhettek, de a szeretet sugallta őket. Ezt a szeretetet köszönte meg mindazoknak, akik a kiállítás megvalósításában közreműködtek.

Megnyílt a Refo500 sátor a Kolozsvári Magyar Napokon

A 95 firkát Luther 95 tételére utalva, a reformáció 500. évfordulóján vándorkiállításként indították útnak májusban Temesvárról, Fazakas Csaba lelkipásztorral. A frappáns, gondolkodásra késztető rajzok az egyházi és egyéni élet mindennapjainak kegyetlen igazságait letisztult formában, tükörként állítják a szemlélő elé, kertelés nélkül, őszintén ábrázolva az aktuális problémákat. „Reformáció mindig van. Nagy, és látványos, meg olyan, amit ébredésnek szoktunk nevezni, ritkán. De az a reformáció, amelyik nem függ senkitől, csak bátor tükörbenézés kell hozzá, mindig megtörténhet. Nézzünk szembe önmagunkkal!” – írja a karikatúrákról Adorjáni László. A rajzokat tartalmazó kötet a református sátorban felállított könyves standnál található meg.

Megnyílt a Refo500 sátor a Kolozsvári Magyar Napokon

Fotó: Kiss Gábor

Szöveg: Berekméri Gabriella