Média a családért

Díjátadó ünnepség Budapesten, elismerés a határon túli újságíróknak is

 

A Média a Családért Alapítvány idén már tizedik alkalommal adta át szakmai díjait azoknak az újságíróknak, akik műsoraikkal és írásaikkal magas szakmai színvonalon jelenítik meg a családok valós gondjait, örömeit úgy, hogy “céljuk nem csupán az olvasottság, hallgatottság vagy nézettség növelése, hanem  hogy információt, erőt, segítséget adjanak a párválasztáshoz, az elköteleződéshez, családtervezéshez, a problémák megoldásához, a családban való boldog élethez”. Az idén 15 éves Képmás magazin által létrehozott Családbarát Médiáért-díj mellett ezúttal a határon túli magyar területekre is kiterjesztett Külhoni Családbarát Médiáért-díjat is kiosztották.

Média a családért

A Várkert Bazárban tartott díjátadón elsőként Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a díj fővédnöke méltatta a díj fontosságát és kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy olyan újságírók munkáját értékelik, akik felismerték, hogy a család több, mint téma, ahogy Ferenc pápa említette, a család a társadalom kovásza,  amely nap mint nap a nagylelkűség iskoláját jelenti. „Aki a családokat támogatja, az valójában a közjóért tesz,  ki-ki a maga területén teheti ezt: munkájában vagy a család legelemibb helyén, otthon, a szerettei között. A díjra jelölt és díjazott újságírók valamennyien fontos írásokat, interjúkat készítettek kivétel nélkül, amelyekkel egyszerűen helyre teszik az ember gondolatait. Jó, hogy létezik ez a díj, örülök, hogy van alkalom erről beszélni, ami nagyrészt a Képmás magazin szerkesztőinek köszönhető, lévén ők alapították a díjat. Külön öröm, hogy idén már a határon túli sajtó munkatársai számára is született díjkategória” – mondta Lévai Anikó.

Az elmúlt év minden hónapjának Kárpát-medence-szerte külön jelöltje volt, a szakmai zsűrinek ebből a 12 jelöltből kellett kiválasztania a legjobb alkotást. A magyarországi díjat Kempf Zita (nlcafe.hu), a határon túliaknak szóló elismerést Balázs Katalin (Gyergyói Hírlap) vehette át. A jelöltek között egyedüliként – az egyházi médiát képviselve – jelent volt az Erdélyi Református Egyházkerület gyülekezeti lapjának szerkesztője, Somogyi Botond, aki a Lányos boldogság a Szélyes családban című írásával érdemelte ki a díjra való jelölést.

Média a családért

A műsoros gálán, amelynek házigazdája Berecz István volt, az Erdélyből érkezett Tokos zenekar szolgáltatta a zenét, Kokas Katalin hegedűművész pedig családjával, kisfiával, Gáspárral és férjével, Kelemen Barnabással együtt lépett fel. Berecz András előadóművész pedig most saját családi történeteivel teremtett remek hangulatot.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, a díj átadója elmesélte, hogy nemrégiben egy blogot fedezett fel, amelynek írója hangsúlyozta: semmiképpen nem vállal három gyereket azért, hogy támogatásban részesüljön. „Hozzám pedig rengeteg olyan levél érkezik, amelynek feladói három vagy akár több gyereket is nevelnek, ők pedig azt erősítik, hogy milyen segítséget jelentenek számukra ezek a támogatások. Csakhogy ezek a hangok, az öröm hangja többnyire kevésbé hallatszik ki a médiából, mint a rossz hír. Ezért jelentenek külön örömet ezek az írások, műsorok, hiszen azt a szemléletet erősítik, hogy a család olyan erőforrás, amelyre hosszú távon is lehet támaszkodni” – mondta beszédében.

 

Szöveg: B.G S.

Képek: Léphaft Pál