Magyar millenniumi zászlót kapnak Erdély új református templomai

Magyar millenniumi zászló díszíti ezentúl a décsfalvi, sándortelki és a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomot. A zászlót a magyar kormány ajándékozta azoknak a református gyülekezeteknek, amelyek tavaly, a reformáció jubileumi évében új templommal gazdagodtak.

Magyar millenniumi zászlót kapnak Erdély új református templomai

Décsfalván szombaton, március 17-én Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át a zászlót és Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét. A szimbolikus ajándékot „a közös múlt, a hithű őseinkre való közös emlékezés és a közös jövő gondolata” jegyében küldte a kormányfő – tudósít a székelyhon.ro. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Kádár Zoltán kabinetfőnök és Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja. Az igét Kántor Csaba, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese, székelyudvarhelyi esperes hirdette a 84. zsoltár alapján. Az ajándékot Kászoni Szilárd helyi lelkipásztor vette át. A kis település templomát 2014-ben kezdték el építeni, és tavaly, a reformáció 500. évfordulójának évében vehette használatba a református közösség. Sándortelkén március 18-án szintén Kántor Csaba főjegyző hirdette az igét, a zászlót Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára adta át Juhász Ábel lelkipásztornak.

Magyar millenniumi zászlót kapnak Erdély új református templomai

Sepsiszentgyörgyön Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke adta át a millenniumi zászlót a Gyöngyvirág utcai gyülekezetnek a vasárnapi istentisztelet keretében. Németh Zsolt közöntőjében elmondta: „Lehet, hogy Erdély és Szentgyörgy az európai szellemi folyamatok terjedésének a legkeletibb sarka, de az évszázadok folyamán annak fontos sarokkövévé, az egyik legbiztosabb pontjává vált” – írja a krónika.ro.

Mindhárom templom felépítését a magyar kormány támogatta.

 

Fotó: Magyari Hunor