Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Ballai Zoltán gazdasági tanácsost

Az erdélyi magyar református óvoda- és bölcsőderendszer megújítása érdekében a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében végzett munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott dr. Ballai Zoltán Ferenc, az Erdélyi Református Egyházkerület Gazdasági Ügyosztályának előadó-tanácsosa. A kitüntetést csütörtökön, szeptember 30-án adta át Mile Lajos főkonzul Magyarország kolozsvári főkonzulátusán.

Az óvodafejlesztési programban végzett munkáért tüntették ki a dr. Ballai Zoltánt. 📸 Kiss Gábor

A kitüntetések átadására rendezett eseményen Ballai Zoltán jelölését Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos indokolta. A több mint öt éve zajló projekt vezetője először is az Erdélyi Református Egyházkerülettel kialakult megbízható partnerkapcsolatot és egyszerű ügyintézést emelte ki, Németh Lászlótól idézve: „A körülmények sivár szorítása nem szólhat a cél magassága ellen.”

A kitüntetést Mile Lajos főkonzul adta át. 📸 Kiss Gábor

A miniszter biztos elmondta: „Az utókor mindig a nagy építők, királyok, miniszterelnökök nevét őrzi meg, és közben megfeledkezik azokról, akik a csapatban voltak, akik nélkül az alkotás veszendőbe ment volna.” Grezsa István továbbá kiemelte: az egyházkerülettel és a gazdasági tanácsossal a kezdetektől gördülékenyen folytak a megbeszélések, megbízható partnerre talált a budapesti vezetés. „És amikor az ember azt tapasztalja, hogy egy ilyen volumenű munka, mint az óvodafejlesztés vagy az Erdélyi Református Egyházkerületben zajló építkezés ilyen alázattal, rengeteg apró munkával, a célról soha nem levett tekintettel zajlik, akkor azt el kell ismerni. Ez a kitüntetés megerősítheti a napszámost is, és a magyar nemzetpolitikát is abban, hogy jó úton járunk” – tette hozzá.

A kitüntetésre való jelölést Grezsa István miniszteri biztos indokolta. 📸 Kiss Gábor

Az eseményen Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült dr. Szilágyi N. Sándor nyelvtudományi szakíró, és Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Gergely Balázs régészt, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökét közösségszervező és kulturális munkájáért.