Lelkészértekezleti elnökök értekezleti tanácsa Mezőbergenyében

2024 márciusának első hetében került sor az Erdélyi Református Lelkészértekezleti Szövetség (ERLÉSZ) egyházkerületi és egyházmegyei elnökeinek évtervező Értekezleti Tanácsára Mezőbergenyében.

A tanácskozás kezdetén Domahidi Béla helyi lelkipásztor bemutatta a lelkészértekezleti elnököknek a mezőbergenyei gyülekezetet, majd az egyházmegyei elnökök beszámoltak az elmúlt évi tevékenységekről. Nagy Gábor ERLÉSZ-titkár elmondta, hogy az egyházmegyei elnökségek élén változások is történtek, külön örömmel fogadták a közösségben az új elnököket. A beszámolókból az is kiderült, hogy a megyei lelkészértekezleti elnökök – a kreditpontos előadások megszervezése mellett – pótszilvesztert, gyalogtúrát, majálist, rövidnadrágos családi alkalmakat, tanulmányi kirándulást, igehirdetési műhelyt, szakmai beszélgetési fórumot is szerveztek az egyházmegyei közösségek számára. Mivel nem minden lelkipásztor élt a továbbképzések nyújtotta lehetőségekkel, átbeszélték azt is, hogy hogyan lehetne motiválni a lelkipásztorokat arra, hogy lelkészértekezleti és továbbképzési alkalmakon részt vegyenek.

Bardócz Csaba ERLÉSZ elnök elmondta, hogy a szövetség anyagilag stabil, pozitív mérleggel zárták az évet. Az új lelkésztovábbképzési ciklus legfontosabb tudnivalóit Gáll Sándor igazgatótanácsi kancellár ismertette. Az egyházmegyei lelkészértekezleti elnökök a továbbképzéssel kapcsolatos javaslataikat is elmondták, valamint a 2024-es év terveit beszélték át. Kiderült, hogy az október 15-16-án sorra kerülő szovátai országos találkozó témája a keresztség, amelyről a tanácskozáson is élénk, izgalmas beszélgetés kezdődött.