Légy Krisztusnak jó katonája!

A Marosvásárhelyi Református Kollégium február 4-én tartotta az immár hagyományos csendes napot. A csendes napra az idén is a tanév közepén került sor, mottója: légy Krisztusnak jó katonája.

Az alkalom énekléssel kezdődött, a szászrégeni Sófár együttessel együtt dicsértük az Urat. Jó volt hallani, hogy a diákság hangja betölti a dísztermet. Közösen zengtük a csendes nap címadó dalát: légy Krisztusnak jó katonája. Ezt követően Birizdó Szabolcs diákelnök áhítata terelgette lelkünket a csendes vizekhez. Megosztotta velünk, hogy mit üzen számára a 23. zsoltár, mit jelentett számára ez a zsoltár a halál árnyékának völgyében. A diákpresbiterek összefoglaltak 150 diákima kérést egy közös imádságban, melyet fennállva mondtunk el Istennek.

Légy Krisztusnak jó katonája!

Meghallgattuk Boros Lajos bizonyságtételét, melynek valóban súlya volt, hiszen 30 év fegyház után nyilatkozott a hit erejéről, Isten békességének mélységéről. A továbbiakban a diákok párosával beszéltek a hitről, a diákpresbiterek által megfogalmazott kérdések mentén.

Az alkalom harmadik felében Máté Miklós szovátai Taekwondo edző beszélt a tartásról, gerincességről, önvédelemről. A 4 danos edző nem nevezteti magát mesternek, hiszen egyedül Jézus a Mester, vallja a Szentírás tanítását. Máté Miklós a harcművészet mellett elkezdte tanítani az önvédelmet és tanulja a szamuráj kardforgatást. A szavakat tettek követték, gyakorlatilag is megmutatott egy néhány önvédelmi technikát, illetve harcművészeti gyakorlatot.

Az alkalom záróakkordját Imreh Jenő mezőkölpényesi lelkipásztor ütötte le. A gyakorlati harcművészettől átugortunk a lelki harc elveihez. A lelkipásztor Pál apostolnak a Timóteusnak írt II. levél 2. részében közölt tanítását hasogatta arról, hogy milyen is Jézus Krisztus hű katonája, aki szabályszerűen küzd.

A záró gondolatokban elhangzott, hogy sokan vallják magukat Krisztus katonájának szóban, de sajnos kevés személyt igazol a tett. Reménykedünk abban, hogy a csendes nap hozzájárul ahhoz, hogy ne csak az iskolai falain belül legyünk Krisztus katonái, hanem kint a mindennapok csataterén is.

 

Márton Előd, iskolalelkész