Leégett a budapesti teológia kollégiuma

Kigyulladt január 23-án, szerdán este a budapesti református teológia Ráday utcai kollégiuma. Bár az összes diák életjelet adott magáról, a tűzoltók az oltás közben egy holttestet találtak a kollégium egyik emeleti folyosóján. Bár a tüzet nem sokkal éjfél előtt sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak, a háromszintes épület második és harmadik szintje szinte teljesen kiégett, a felújítására nincs remény a reformatus.hutudósítása szerint. 

A tűzben a 165 diák személyes holmijai vesztek oda, ruházati cikkek, telefonok, laptopok és könyvek. A diákok csütörtökön rendőri kísérettel két percre mehettek be a szobáikba, hogy épen maradt személyes holmijaikat elhozzák. 

Leégett a budapesti teológia kollégiuma

Az éjszakát a kollégium lakói – a többi közt – az önkormányzat és a közterület-felügyelet által megnyitott termekben, közeli egyházi intézményekben, református gyülekezetekben és befogadó magánszemélyeknél töltötték, a hosszú távú elszállásolásukban pedig szintén sokan felajánlották segítségüket, többek között református intézmények, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és magánszemélyek is.

Az ország minden pontjáról és határon túlról is folyamatosan érkeznek az adományok. A Károli Gáspár Református Egyetem számlaszámára fél nap leforgása alatt 5 millió forintot utaltak a segíteni vágyó emberek. A számlára utalt összeget a diákok kapják meg.

Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetősége az erdélyi református gyülekezetek segítségét kéri, az esperesi és lelkipásztori hivataloknak kiküldött körlevélben hangsúlyozzák, hogy a közösségvállalás valósága akkor mutatkozik meg igazán, amikor kezünket nem csak az elfogadásra, hanem az adakozásra is ki tudjuk nyújtani. A Kató Béla püspök és Kovács István diakóniai előadótanácsos által aláírt levélben kiemelik, hogy most igazán felértékelődik az a sok anyagi támogatás, testvéri szeretet, amit az Anyaországban élő testvéreinktől folyamatosan kaptunk, kapunk, ezért ne késlekedjünk hát a segítség viszonzásában.

 

Reformatus.hu, Kiss Gábor

Fotó: Kalocsai Richárd