Kutatók kincsesbányája – új adatbázis segíti a teológusokat

Közel 250 vallástudományi folyóirat adatait érhetik el ezentúl a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet diákjai, tanárai és a teológiával foglalkozó kutatók az Academic Search Complete adatbázisban. A naponta frissülő felület több ezer forráshoz, tudományos folyóiratokhoz, kiadványokhoz, újságokhoz nyújt hozzáférést a tudomány szinte minden ágazatában.

A teológiai intézet a könyvtári költségvetésből fizetett elő 2019-re az adatbázis használatára az MTA Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) konzorciuma keretében. Kurta József főkönyvtáros kincsesbányának nevezte az elektronikus adatbázist, amely nagy segítséget nyújthat a kutatóknak. Hozzátette: „hasznos a lelkészeknek is, akik teológiai tudományos munkával foglalkoznak. Az adatbázishoz a KPTI belső hálózatáról lehet kapcsolódni, azaz házon belül minden hálózatba tartozó gépről.” Az összetett keresést is lehetővé tevő felület magyar nyelven is elérhető, a cikkekre tördelt folyóiratok pedig javarészt pdf formátumban olvashatók, letölthetők.

Az egyesült államokbeli Ebsco tartalomszolgáltató által működtetett Academic Search Complete adatbázis főként egyetemekre fókuszál a világ minden táján, 2007 óta érhető el internetes hozzáféréssel. A gyűjtemény több mint 9 000 teljes szövegű periodikát tartalmaz, közte több mint 7 700 lektorált folyóirattal. A teljes szövegeken kívül több mint 13 000 folyóirat és összesen több mint 13 200 publikáció (köztük monográfiák, beszámolók és konferencia-előadások stb.) indexelését és absztraktját foglalja magában – áll az EbscoHost hivatalos beszámolójában.