Kultúrtörténeti barangolások – Gy. Szabó Béla emlékkiállítás

Kultúrtörténeti barangolások – Gy. Szabó Béla emlékkiállítás

 

Kultúrtörténeti barangolások címmel Gy. Szabó Béla emlékkiállítás nyílik 2019. augusztus 19-én, 17 órától az Erdélyi Református Egyházkerület Egyháztörténeti Múzeumában, Kolozsváron. 

Gy. Szabó Béla (Gyulafehérvár. 1905. augusztus 26. – Kolozsvár. 1985. november 30.) grafikusművész bejárta és meghódította a világot, nemcsak úgy, hogy lerajzolta, fába véste a tájat és a benne élő embert, hanem úgy is, hogy egyre sürűsödő kiállításaival (életében 250, halála után 130) a látogató közönséget elragadta. Mindenütt amerre járt, otthagyott valamit magából, egy darab művészetet, mert az ő művészete nem ismert határokat. Életművészetéből felépíthető a világ, amelyet bebarangolt.

Kultúrtörténeti barangolások - Gy. Szabó Béla emlékkiállítás

“Tiszta környezetben dolgozni, egy kicsit embertársainkra is gondolni, hiszen nekik szánjuk munkáinkat, ez lenne a művész igazi boldogsága” – vallotta a fametszés erdélyi koronázatlan fejedelme.

E mostani kiállítás “Kultúrtörténeti barangolások” az irodalom, a művészet és a kultúra jeles személyiségeinek állít emléket Gy. Szabó Béla egyedinek mondható alkotásaival.

A tárlatot Ferenczy Miklós, a Gy. Szabó Béla hagyaték gondozója nyitja meg, az esemény házigazdája dr. Buzogány Dezső.