Közművelődési napok Ikafalván

Országunk térképén van egy szív alakú terület: Székelyföld a neve. Ikafalva egy kis csücske ennek. A soron következő falunapok alkalmából kisfalunkban a csupa szív lelkészházaspár három napos ünnepség sorozatot tervezett melynek neve: „Ikafalvi Közművelődési Napok”. Sokat mondó a cím: falu, közösség, kultúra. A sokszínű program, olyan, hogy minden korosztályt megszólít: kellemes, hasznos időtöltést ígér: közösségépítő. Helyszíne a Művelődési Otthon.

Diakóniai foglalkozással kezdődött a pénteki nap. Fogyatékkal élő társaink csoportja érkezett hozzánk szüleikkel, kísérőikkel, munkatársakkal. Néhány órára az imaterem meseszobává alakult. Megnyitás köszöntés után, gyertyaöntést tanultak a mesehősök, míg szüleik, kísérőik Olcsvári Tünde szakember előadásán vettek részt, építő jellegű beszélgetést folytattak a fogyatékkal élők helyzetéről, eddig tapasztalataikról, kérdéseket tettek fel és hasznos tanácsokat kaptak a munkához.

Közművelődési napok Ikafalván

Délután öt órakor a kicsik: óvodások, kisiskolások vették birtokukba a termet. Tovább folytatódott a mesebeli hangulat Demeter Évával. A gyerekek nagy átéléssel, lelkesedéssel hallgatták a Hamupipőke és a Méhkirálynő meséjét, nézték a mesekunyhó szép színes képeit. Az előadó magával ragadó mesélésével elkápráztatta a közönséget. Volt játék, próbatétel, taps, nevetés, friss levegő, mozgás, minden, ami kell és megtapasztalhattuk, hogy a jónak győznie kell a gonosz felett.

Este nyolc órakor a nagy terem befogadó képességének határát elérve telt meg fiatalokkal, felnőttekkel. Az egybegyűlteket Bardócz Csaba lelkipásztor, Bölöni Dávid polgármester és Mágori István a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa köszöntötte.  Az előadás Rejtő – Koktél volt a javából. A színpadon sziporkáztak a bohózatok, a közönség kitűnően szórakozott, fergeteges tapssal fejeződött be az előadás.

A szombat délelőtt a fiataloké volt. Pap Eszter tartott táncos foglalkozást, úgynevezett Hunbát, majd egy dicsőítő tánc koreográfiáját tanította meg.

Este hat órakor Fákó Alpár néptáncoktató csapata, a csernátoni Pántlika néptánc együttes ropta a táncot. Magával ragadó, fergeteges, színes forgatag volt: legényes, páros tánc váltakozott pergő ütemben, énekkel kurjantásokkal fűszerezve.

Közművelődési napok Ikafalván

Ezt követően a Folker együttes népzene-népdalkoncertje következett. Lenyűgöző ritkaságszámba menő előadás volt az ikafalvi színpadon. Különböző tájegységekről származó, népzene a népdalkincsünk legjavából. Tiszta forrásból fakadó tiszta muzsikát, dalt hallgathattunk, népi hangszerek kíséretével.  A koncertet követő bálban az Elegance band zenélt.

Vasárnap tizenegy órakor hálaadó istentiszteletre gyűlt össze a falu népe és a faluból elszármazottak. Bardócz Csaba helybéli lelkipásztor igehirdetésében arról beszélt, hogy a minket segítő Isten, másokon segítő keresztyéneket szeretne munkába állítani.

Az újonnan kialakított ravatalozóház megtekintése után az ünneplők serege, a Csernátoni Tanács által felépített faluházat tekinthették meg, ahol Bölöni Dávid csernátoni polgármester és Nagyoláh Ilona nyugdíjas tanítónő köszöntötte az egybegyűlteket.

Az rendezvénysorozat az Ikafalvi Művelődési Otthonban díszebéddel zárult, ahol megkóstolhatták az ikafalvi nőszövetség házi süteményeit.

 

Nagyoláh Ilona, Bardócz Tímea