Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

Korszerűen felszerelt asztalosműhelyt adtak át február 25-én Kolozsváron, a Kolozsvári Református Kollégium Szakképző Intézetében. A Szász Domokos püspök nevét viselő épületben a kollégium kórusa kezdte meg az ünnepséget, majd az iskola tornatermében folytatódott az esemény. A szakképző intézetben jelenleg 180 diák tanul 6 szakon.

Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy az intézmény megnyitásánál jelen volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki kinyilvánította szándékát, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy a külhoni magyar szakképzés fejlesztésével segítse a külhoni magyar közösséget. Az intézmény bebizonyította, hogy a szakképzés fejlesztése, átgondolt megvalósítása hozzásegíti a fiatalokat ahhoz, hogy szülőföldjükön munkába állhassanak, rájuk, mint megbízható szakemberekre tekintsen környezetük. A nemzetpolitikai államtitkár szerint az utcán lévő Cluj-Napoca mellett bent, az intézményekben Kolozsvárt építik.

Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint ahhoz, hogy újat kezdjünk, ahhoz nagy bátorság és hit kell. De valamit fenntartani, ahhoz állhatatosság, hűség és türelem kell. Amikor elkezdték az iskola szervezését, akkor az egyházak közül elsőként vállalták fel azt, hogy anyagi eszközöket, épületeket az oktatás, a közjó szolgálatára bocsátják. Sokan nem hittek abban, hogy meg lehet változtatni azt a trendet, ami ebben az országban is eluralkodott, hogy szakmai oktatást csak azok vállalnak, akik nincs más lehetőségük. A különbség más szakiskolákhoz képest abban van, hogy törődnek a gyerekekkel, szeretik őket, hiszen  azt akarják, hogy minél egészségesebb, boldogabb emberek váljanak belőlük. Ezért áldozatot is hoz az egyház, mellettük van, és mindent megtesz azért, hogy ezeket a célokat elérhessék. A magyar kormány is mindent megtett, azokat az eszközöket, amelyet a szakmai oktatáshoz szükségesek, biztosította a tanulók számára. A püspök szerint a semmiből nem lehet elindulni és egy ilyen intézményt fenntartani, de emberek nélkül sem érdemes működtetni. A püspök szerint ez az iskola példa lehet mások számára, és úttörése másoknak is erőt adhat. Megemlítette, hogy idén Marosvásárhelyen is el akarták indítani a szakoktatást, de az ottani politikumnak ez nem kellett. Azonban az egyház nem adta fel, türelemmel vár, mondta a püspök, aki szerint a marosvásárhelyiek is fel kell ismerjék, hogy a szakmai oktatás terén az egyházak nagyon sokat tudnak segíteni azzal, hogy nem csak a törvényeknek akar megfelelni, hanem szem előtt tartja, hogy Isten is számon kéri rajtuk, ha nem törődnek azzal a kevés gyermekkel, aki születik.

Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

Ömböli Irma Kolozs megyei tanfelügyelő szerint az újabb tanműhely avatása még egy fontos lépés abban a folyamatban, amelyet úgy nevezhetünk, hogy a magyar szakképzés újjászületése Kolozsváron. A kolozsvári magyar szakoktatás új alapokra helyeződött, feltámadt poraiból. A tanfelügyelő emlékeztetett arra, hogy még mindig sokan úgy gondolják, hogy elméleti líceumokban kell a gyerekeket taníttatni, ehhez hozzájárul, hogy a középiskolába szorított szakoktatás nem használt a szakképzés népszerűségének, amelyet ráadásul románul is tanítottak a magyar osztályokban. Az Erdélyi Református Egyházkerület felismerte a szakoktatás megújításának fontosságát, a magyar kormány támogatásának köszönhetően ma már valóban beszélhetünk kolozsvári magyar szakoktatásról, amely színvonalával, és az otthont adó Kolozsvári Református Kollégium szellemiségével tekintélyt, jó hírt, nevet, tisztességet szerez a szakmai képzésnek Kolozsváron.

Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

Laczik Szabolcs, a Festoon Magyarország értékesítési vezetője elmondta, hogy büszke arra, amit lát, és amit tapasztaltak, hogy milyen elkötelezettséggel viselkednek az oktatás iránt. Egy ilyen műhelynek a felszerelése egy rendkívül komoly döntés még egy vállalkozás számára is, egy iskolának az életében pedig nagyon ritka. Laczik Szabolcs szerinte ennek a műhelynek a felszerelése a Festoonra is felelősséget ruház, mert a gépek csak úgy működnek száz százalékosan, ha a cég is hozzáteszi azt, amit tud, akár szakértelemben, akár anyagi támogatással. Egy szoros, folyamatos együttműködést ajánlott a cég részéről, hogy a beszerzés ne a vége legyen a kapcsolatnak, hanem a kezdete.

Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

Székely Árpád, a Kolozsvári Református Kollégium igazgatója megköszönte beszédében a magyar kormány támogatását, valamint köszönetet mondott azoknak a cégeknek, akik a szakmai oktatás színvonalához hozzájárultak, ezért áldozatot hoztak. Az igazgató megköszönte beszédében az Erdélyi Református Egyház támogató hozzáállását és gondoskodását is.

Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

A beszédek után az asztalos szakon tanuló diákok be is mutatták a műhely tevékenységét, a Festoon által ajándékozott gépeken egy fogast készítettek el, ugyanilyen fogast kapott ajándékba Potápi Árpád államtitkár és Kató Béla püspök is emlékbe. Az ünnepség után a vendégek meglátogatták az iskolában működő többi műhelyt is.

Korszerűen felszerelt asztalosműhely a Kolozsvári Református Kollégiumban

Fotó és szöveg: Kiss Gábor