Konzorciumban egyesültek az erdélyi magyar magánegyetemek

Egyetemi konzorciumot hozott létre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és a Partiumi Keresztény Egyetem – jelentették be az intézmények képviselői a január 19-én tartott sajtótájékoztatón Kolozsváron. A romániai jogi személyként is bejegyzett új társulás a Pro Bono Publico nevet viseli.

Dr. Pálfi József, dr. Tonk Márton és dr. Kolumbán Vilmos József a közös kolozsvári sajtótájékoztatón. 📸 Kiss Gábor

A Pro Bono Publico Egyetemi Konzorcium – nevéhez igazodva – az erdélyi magyar közösség javát és a Románia egészét érintő közjót kívánja szolgálni, új lehetőségeket nyitva meg a három egyetemnek az együttműködés által. A társulás alapító iratában leszögezték, hogy a konzorciumot a három intézménytől delegált, héttagú igazgatótanács fogja vezetni, a létrejött jogi személy anyagi bázisát pedig a három társult intézmény adja össze.

A szerződésben a célok között szerepel az áthallgatás lehetőségének megteremtése a hallgatók számára, az egyetemek kínálatát is bővítve ezáltal, valamint a közös doktori iskolák létrehozása.

De sorosabb együttműködésre törekednek majd a tehetséggondozás területén is közös diákköri konferenciákkal, sporttevékenységekkel, egymás könyvtárainak, adatbázisainak szabad használatával.

Dr. Tonk Márton bejelentette: az együttműködésről szóló okiratot a sajtótájékoztató előtt aláírták. 📸 Kiss Gábor

A sajtótájékoztatón dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora hangsúlyozta: a három intézmény az elmúlt évtizedben is együttműködött.

Az intézményegyesülés a romániai magyar felsőoktatás egyharmadát fedi

kb. 3200-3300 egyetemi hallgatóval, ehhez társul mintegy 300 főállású oktató, így – területi lefedettségét is figyelembe véve – kialakul egy teljes Erdélyt átfogó magyar nyelvű magánegyetemi hálózat. A konzorcium elsődleges célja a közös érdekérvényesítés, közös célok megvalósítása és a közös fellépés a romániai felsőoktatási kérdésekben, kitekintve a magyarországi és nemzetközi kapcsolatokra is. Tonk Márton továbbá kiemelte a román állami egyetemek magyar tagozatai és a romániai magyar magánegyetemi hálózat közötti együttműködés fontosságát, hogy az erdélyi magyar fiatalok teljes körű magyar nyelvű felsőoktatási palettához férjenek hozzá.

A Partiumi Keresztény Egyetem rektora szerint mindegyik intézménynek a maga értékeivel kell feltöltenie a szerződést. 📸 Kiss Gábor

Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora szerint „ideje volt annak, hogy az erdélyi és partiumi felsőoktatási háló kereteit szorosabbra zárjuk”. A rektor hozzátette: hasznos gyakorlati tartalommal, mindegyik intézménynek a maga értékeivel kell feltöltenie a szerződést, hogy a közös szellemi és fizikai infrastruktúrát felhasználhassák és értékesíthessék. Bár megvannak a különbségek az egyetemek között, sokkal több elem szolgálja a közös érdekeket.

A Protestáns Teológiai Intézet rektora a közös doktori iskolák létrehozásáról beszélt. 📸 Kiss Gábor

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet részéről dr. Kolumbán Vilmos József rektor elmondta: „A konzorcium megkötése és ilyen formában való kivitelezése nem adminisztratív feladat volt, hanem komoly közös tartalma lesz. Erdélyi magyarként kevesen vagyunk, és nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy külön, párhuzamos rendszereket fenntartva éljünk, hanem erőinket egyesítve egymás hasznára tudunk lenni.”

Egy ilyen lehetőség a doktori iskolák elindítása, hiszen egyik erdélyi magyar magánegyetem sem rendelkezik ezzel.

„Felelősségünk az erdélyi magyar felsőoktatás jövőjét olyan irányba terelni, amely a minőséget szolgálja. Meggyőződésem, hogy ha a három egyetem egyesíti az erejét, ez a minőség még magasabb lehet” – hangzott el.