Kolozsvárra érkezik az ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. Az erdélyi református kollégiumok 400 éve című vándorkiállítás

Kolozsváron látogatható a Maros Megyei Múzeum Történeti Osztálya, az Erdélyi Református Múzeum és a Haáz Rezső Múzeum szervezésében, ez év januárjában, Marosvásárhelyen megnyitott ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. Az erdélyi református kollégiumok 400 éve című vándorkiállítás. A kiállítás megnyitójára 2024. október 31-én, csütörtökön 16 órai kezdettel kerül sor az Erdélyi Református Múzeum épületében.

Az erdélyi református oktatás legfelsőbb szintjét a 17–19. században egymás után megalakuló kollégiumok jelentették. A felsőoktatás létrejöttének első lépéseit Bethlen Gábor fejedelem tette meg, amikor 1622-ben az országgyűlés elé vitte a kollégium-alapítás kérdését. Ezt követően nyitotta meg kapuit Gyulafehérváron az első erdélyi református kollégium. A 400 éves múltat áttekintő kiállításunk a kollégiumok történetében bekövetkezett változásokat, folyamatokat igyekszik megragadni, különös hangsúlyt fektetve az erdélyi gyűjteményezésben betöltött szerepükre.

A református kollégiumok nemcsak az oktatásnak, hanem a tudományos életnek is a központjaivá fejlődtek. Az iskolákban zajló sokrétű tevékenységet szolgáló tárgyanyag a 19. századi kollégiumi gyűjteményeket az erdélyi műgyűjtés és muzeológia legváltozatosabb állományává teszi. Annak ellenére, hogy az első közgyűjteményekként tarthatjuk őket számon, az 1948-as államosítást követően állományuk szétszóródott. Részben az újonnan alakuló regionális múzeumok, könyvtárak alapgyűjteményét képezték, szemléltető eszközeik máig különböző utódiskolák használaton kívüli eszköztárát gazdagítják, további darabjaik ismeretlen helyen lappanganak.

A 19. század közepe határvonalat jelent az erdélyi gyűjteményezés szempontjából. Addig ezt a közfeladatot kizárólag az iskolák látták el, a forradalom bukását követően megalakuló múzeumok átvették a történeti értékű tárgyak gyűjtésének és őrzésének feladatát. Az iskolai gyűjtemények ettől kezdve kizárólag az oktatási segédanyagok gyarapítására összpontosítottak. Ezért tekintjük kiállításunk történeti felső határának a 19. század közepét.

Kiállításunk a gyulafehérvári, nagyenyedi, marosvásárhelyi, kolozsvári, székelyudvarhelyi és szászvárosi református kollégiumok szerkezetét, történetét és gyűjteményeit mutatja be.

ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO című kiállításunk 2025. október 25-ig látogatható az Erdélyi Református Múzeumban.

***

ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO

Az erdélyi református kollégiumok 400 éve

Időszaki kiállítás

Megnyitó: 2024. október 31., 16 óra

Helyszín: Erdélyi Református Múzeum, Bocskai/Avram Iancu tér, 14. szám

Látogatható: 2024. október 31. – 2025. október 25.

Kurátorok: KOVÁCS Mária-Márta, SZÁSZ Hunor és TAMÁS Iringó

 

Szervezők: Erdélyi Református Múzeum, Maros Megyei Múzeum és Haáz Rezső Múzeum

Támogató: Erdélyi Református Egyházkerület, Maros Megyei Tanács