Kolozsváron ülésezett az Esperesek Kollégiuma

Kiértékelték a tavalyi vizitációkat és a magyar kormány által nyújtott anyagi támogatás szétosztásáról is szó volt a január 31-én tartott Esperesek Kollégiumán, amelyet Kolozsváron, az Erdélyi Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának nagytermében tartottak.

Kolozsváron ülésezett az Esperesek Kollégiuma

Kató Béla püspök elsőként a magyar kormány által nyújtott támogatásokról beszélt, amelyből minden egyházmegyében templomok fognak megújulni. A püspök az esperesek kiemelt szerepéről beszélt a lebonyolításban, hiszen az elképzelhetetlen, hogy a felújításokat Kolozsvárról, egy-két ember vezényelje le, a hivatal csak a 15 egyházmegyei hivatallal fog kommunikálni. A támogatásban azok fognak részesülni, akik a tavaly év elején készített, az egyházmegyei hivatalok által beküldött listákon szerepelnek.

Ballai Zoltán gazdasági tanácsos az ülésen elmondta: az egyházkerület a legfőbb jogi képviselő lesz, előkészítik a pályázatok lebonyolítását, az adminisztrációban azonban az esperesi hivataloknak lesz nagy szerepük, illetve az egyházmegyei számvevőnek és a műszaki előadónak, hogy mind az anyagi, mind az építkezési folyamat szakszerűen menjen végbe.

Kolozsváron ülésezett az Esperesek Kollégiuma

Kató Béla püspök a tavalyi vizitációk kapcsán kijelentette: a városi missziót újra kell gondolni. A falusi gyülekezetek elkezdtek kiürülni, a városok viszont ezzel párhuzamosan nem telnek fel, ha nem tudjuk a városra beérkezett embereket megkeresni, akkor nagyon hamar le fog épülni a református egyház. Az ülésen az idénre tervezett vizitációkról is szó esett, az elképzelések szerint a kollégiumok, intézmények meglátogatása mellett idén is sorra kerül 15 gyülekezet vizitációja, amelyről a későbbiekben születik döntés.

Kolozsváron ülésezett az Esperesek Kollégiuma

Az Esperesek Kollégiumán bemutatták azt a szövegjavaslatot is, amelyik a Minority Safepackben hivatott segíteni az aláírásgyűjtést. Az egyházkerület kérésére az esperesi hivatalok el fogják küldeni a felhívást az egyházmegyék lelkipásztorainak azzal a kéréssel, hogy minden lelkipásztor, gyülekezet a maga testvérgyülekezetének küldje el.

 

Kiss Gábor