Kolozsváron ülésezett a Doktorok Kollégiuma

A Magyarországi Református Egyház tudományos testülete 2024. augusztus 22-24 között Kolozsváron tartotta plenáris- és szekcióüléseit. A konferenciának a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara adott otthont.

Az augusztus 22-én tartott plenáris ülés Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének áhitatával kezdődött. Vladár Gábornak, a Doktorok Kollégiuma elnökének megnyitója után köszöntőt mondott Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Kovács Sándor, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora, valamint Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. Az ülés központi témája az „Élő Ige Éve” volt. Előadást tartott Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Karasszon István, Károli Gáspár Református Egyetem professzora, valamint Kiss Jenő, a Kolozsvári Protestást Teológiai Intézet professzora. A plenáris ülés kerekasztal beszélgetéssel zárult, melyen az említett előadók mellett részt vett Visky András író-dramaturg is, valamint moderátorként Hodossy-Takács Előd, a Doktorok Kollégiuma főtitkára.

A Doktorok Kollégiumán Kató Béla püspök tartott áhitatot. 📸 Kiss Gábor

Augusztus 23-24-én a testület 12 szekciója tartott ülést, mintegy 150 résztvevővel. A különböző szekciókban összesen 97 előadás hangzott el.

A Doktorok Kollégiuma tanácskozása közgyűléssel zárult. A közgyűlés határozott az új doktorok befogadásáról – összesen 14 új belépőt regisztráltunk – és határozott arról is, hogy az Aranygyűrűs Teológiai Doktor kitüntetést Adorjáni Zoltán, kolozsvári teológiai tanárnak, az Aranyokleveles Teológus kitüntetést pedig Vizi István lelkipásztornak ítéli oda. A Közgyűlés támogatta az Egyházművészeti szekció megalakulását, amely immár önálló szekcióként folytatja munkáját.

A nyitó alkalomnak a kolozsvári Auditorium Maximum adott otthont. 📸 Kiss Gábor

A közgyűlés elfogadta a főtitkári jelentést, amely az elmúlt időszak eseményeinek és szervezeti kérdéseinek áttekintésén túl foglalkozott a protestáns teológiát és egyházakat foglalkoztató aktuális kérdésekkel is. A főtitkár kiemelte: fájdalmas tapasztalat, hogy egy, a szexualitás kérdését taglaló dokumentum miatt a Magyar Református Egyház nem vesz részt az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) közelgő Nagyszebeni naggyűlésén. A Európai Protestáns Egyházak Közössége, a szomorú hírt nyilvánosságra hozó közleménye aláhúzza: az erdélyi és a királyhágómelléki egyháztestek kérték ennek a dokumentumnak a levételét az programról, egyeztetések is történtek, de változást nem sikerült elérni. Ez az eset rámutat arra, hogy az aktuális szexuáletikai kérdések erőteljesen polarizálnak az ökumenikus közösségen belül, ahogy erre a Doktorok Kollégiuma már korábban is felhívta a figyelmet. A tudományos testületnek az egyház teológiai felfogásához van köze, ehhez rendelkezésre állnak a Szentírás alapján álló nyilatkozataink, dokumentumaink, „az viszont, hogy az egyházvezetés ezt a meggyőződést hogyan kommunikálja, nem a mi dolgunk befolyásolni.” – fogalmazott a főtitkár.

A Doktorok Kollégiuma következő plenáris ülését és közgyűlését 2025. augusztus 21-22-23-án, Debrecenben tartja.