Kitüntették az Üzenet egykori külső munkatársát

A magyar nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök több jeles erdélyi személyiségnek adományozott állami kitüntetést ez évben is, közülük egyeseknek csak április 13-án volt alkalmuk átvenni elismeréseiket, a kolozsvári magyar főkonzulátus szervezte ünnepségen. Bréda Ferenc, Fari Palkó Ilonának, Lapohos Andrásnak, Péterfy Lajosnak és Székely Zsuzsannának csütörtök este adta át a kitüntetéseket Mile Lajos főkonzul.

Bréda Ferenc költő munkásságát dr. Egyed Péter filozófus, Péterfy Lajos temesvári színművész életútját és művészi pályáját Tőkés László EP-képviselő méltatta. Székely Zsuzsa kolozsvári vállalkozóról – aki nemcsak a kincses város magyar gazdaságát fejlesztette, hanem kulturális életét is gazdagította – Horváth Anna volt polgármester beszélt. Fari Palkó Ilona nemzetmegtartó munkásságát Márkus Etelka televíziós szerkesztő méltatta.

Kitüntették az Üzenet egykori külső munkatársát

Lapohos András volt ördöngösfüzesi iskolaigazgató több mint hatvan éves életpályáját Somogyi Botond, az Üzenet szerkesztője mutatta be a meghívottaknak és a vendégeknek. Lapohos András tanár több múzeumot is alapított szülőfalujában, a 90-es évektől kezdve számos írása jelent meg az Üzenetben az elhagyott mezőségi szórványközösségek életéről, kulturális értékeiről. Írásai néhány évvel ezelőtt kötetben is megjelentek.

Az ünnepséget a magyar főkonzulátus az Agapé Szentegyház utcai épületében tartotta, amely a Himnusz és a Szózat eléneklésével, valamint állófogadással zárult.