Kissebbségek napja Sepsiszentgyörgyön

Kettős Kissebségben címmel szerveztek szakmai konferenciát Sepsiszentgyörgyön december 15-én, amelynek fő témája a székelyföldi romák helyzete volt.

📸 Török Etele

A szakmai tanácskozást ökumenikus istentisztelet nyitotta meg, ahol Jézus a samáriai asszonnyal való találkozásának a történetéről beszelt Dima Mihály, pünkösdista lelkipásztor és Makkai Péter, a Református Cigánymisszió lelkésze. A konferencia résztvevőit Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, valamint Kiss Imre főtanfelügyelő köszöntötte. 

📸 Török Etele

Sztojka Attila, Magyarország romaügyi kormánybiztosa, a Magyarország romaügyi helyzetképét tárta a hallgatóság elé online kapcsolódva az eseményhez, majd a Hargita megyei helyzetképről Dr. Sólyom Andrea, Dr. Kiss Tamás és András Lóránd beszélt. A Kovászna megyei helyzetképet Makkai Péter ismertette. 

📸 Török Etele

“Ne halat adj az éhezőnek, mert azzal csak egyszer lakik jól. Tanítsd meg halászni, és akkor egész életében meglesz a betevője”. A közismert mondás alapján a műhelymunkán és a beszélgetéseken konkrét célok, tervek hangoztak el,  hogy a jövőben a roma közösségeknek lehetőséget és megoldásokat találjanak a jobb életkörülményekre. Színesebbé tette ezt az alkalmat az Örkői néptánc és népzenei csokor, a Heveder zenekar közreműködésével. 

📸 Török Etele

A konferencia záró mozzanata az Úton tárlat megnyitója volt, ahol a Szentandrássy Roma Galéria gyűjteményéből, magyarországi cigány származású kortárs művészek alkotásait mutatták be.