KGB-sből lehet presbiter!

„Mert az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet” (Lk 19,10). Zákeus történetével indult a Keskeny út sátor programja a Tusványoson. A szerda reggeli áhítatot Jónás Norbert Ferenc, ötödéves teológiai hallgató tartotta, aki arra hívta fel a fesztiválozók figyelmét, hogy rajta vagyunk Isten keresési listáján. Kiemelte, hogy szükségünk van arra, hogy kapcsolatba legyünk Vele, és annak ellenére, hogy nekünk van szükségünk erre a kapcsolatra, mégis Isten az, aki eljön hozzánk, ahogyan Jézus is tette Zákeussal.

Az igei útravalót követően Antal Attila életútját jártuk végig egy beszélgetésben, a gyerekkorától kezdve egészen presbiterré válásáig. Az előadás során megtudhattuk azt, hogy mi indította el őt az Isten felé vezető úton, miért kezdett el templomba járni és hogy került kapcsolatba a Keskeny út sátorral.

Továbbá érintve voltak azok a pontok, amikor Antal Attila közel került az egyházhoz. Egy ismerős ajánlására kezdtek el feleségével a lakhelyükhöz közeli gyülekezet templomába járni, aztán úgy megtetszett, amit ott hallottak az ottani lelkészházaspár tolmácsolásában, hogy ez rendszeressé vált. Végül felkérték Attilát, hogy legyen presbiter ebben a gyülekezetben és ő vállalta. Emellett több, mint 10 éve állandó látogatója a Keskeny út sátornak. Az a kérdés merült fel az előadás során, hogy miért épp a Keskeny út sátor. 2012-ben egy szórólapnak köszönhetően jutottak el a KGB-sek (Kertész Gábor Bandája nevűdiáknapos csapat) ide a Keskeny út sátorba és azóta töretlenül kitartanak. A lelkifitnesz volt, ami akkor odavonzotta őket a sátorba és az elfogadás, a szeretet miatt maradtak. Úgy fogalmazták meg maradásuk és évről-évre való visszatérésük okát, hogy a Keskeny út sátorban a sok visszautasítás után úgy fogadták el őket, amilyenek valójában.

Az előadással párhuzamosan gyerekfoglalkozás is zajlott azon szülők gyerekei számára, akik részt vettek az előadáson.

A nap további részében 15 órától láthatatlan színházra került sor, az idei forgatókönyv élet-halál kérdéssel foglalkozik. Ezzel párhuzamosan a sátor önkéntesei zsíros kenyérrel várták az odalátogatókat és egy kötetlen beszélgetésre került sor.

Az esti órában az igazságos békéért és a magyar-ukrán barátság megújulásáért imádkozott Makláry Ákos, Damján Haborij, Egressy Miklós, Kovács István unitárius püspök, Avar Gábor, és Bardócz Csaba.

Köszönet mondunk támogatóinknak a Magyar Kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, Hargita Megye Tanácsának és a Communitas Alapítványnak, akik segítségével végezhetjük munkánkat az Isten dicsőségére.