Készülőben az IKE új énekeskönyve

Parajd, május 6–8.; érkezés, ismerős és kevésbé ismerős arcok, néhány szó, egy kávé, hangszerek, hangfalak, szerelés. Jó helyen vagyunk, azokkal együtt, akikkel húsz éve többé-kevésbé azonos dalokat játszunk; néhányan együtt a teológián, aztán külön-külön a magunk szolgálati helyén: Mészáros Lehel Bántó Tamás Szilveszterrel, Dénes Előd velem, majd Hajdú Lórival, Banga Gáspár a Sófárral, közös élmények, zenei találkozások. A csapatból Jakab István hiányzik, aki a jelenkor ifjúsági zenésze.

Készülőben az IKE új énekeskönyve

Az első beszélgetésben mindenki feltár egy darabot a zenével való találkozásából. Megható történetek, azonnal érezzük, nem véletlenül vagyunk együtt. Áhítat, közös zenélés, megszólalnak a régi Magvető dalok: „Szemeimet a hegyekre emelem, honnan jön az én segítségem?” Előkerülnek a húszéves IKE énekeskönyvek, spirálos, barna, a piros és a zöld. Végül a jelenkor, Csillagpontos daloskönyv, más magyarországi és alternatív kiadványok; válogatunk, majd zenélünk. Teljes mértékben egyetértünk abban, hogy a zene az ifjúsági munka számára olyan, mint a testnek a vérkeringés. Az Istent dicsérő ének imádság, erőforrás, összekötő erő, kapcsolatot teremt, ráhangol, örömmel tölt el, hálára vagy bűnbánatra alkalmas, megvan benne a Magasabb fele való fordulásnak a lehetősége. 

Milyen legyen az új énekeskönyv? Istennek hála, velünk van Lukács Vilmos István is, kiegészíti a zenétől átszellemült gondolatainkat, felvázolja egy új énekeskönyv vízióját: bővíthető, generációkon átívelő, online applikációk, saját youtube-csatorna hozzá, karaoké. Majd zenélünk, mintha mindig együtt zenéltünk volna. „Mily gyönyörűség, íme lásd, amikor az atyafiak együtt muzsikálnak” – nem egyszerűen énekeljük, hanem átéljük, ahogyan az újabbakat is: „Meghívtál, hogy vízre lépjek…” – csendül fel, és érezzük, hogy arra, amit végzünk, meghívásunk van, elhívásunk van.

 

„Olyan gyülekezetről álmodom, amely zenei tudásával széppé teszi az istentiszteletet” – írja John Stott egyik írásában. Mi egy új IKE énekeskönyvet álmodtunk meg, terveztünk el. Ha Isten is úgy akarja és élünk, a 2020-as Válts irányt! IKE Fesztiválon újra együtt muzsikálva mutathatjuk be, veletek éneklünk és nektek, az Úr dicsőségére!

 

Ruszka Sándor