Keskeny út: Isten áldását továbbító eszköz

A reggeli csapatösszerázó után elkezdődött a harmadik és egyben utolsó ez évi tusványosi Keskeny utas nap.

László Rezső csíkcsicsói plébános szerint a Keskeny út Isten áldását továbbító eszköz.

Az áhítatot László Rezső csíkcsicsói plébános tartotta, aki hangsúlyozta, hogy nem a hallgatóság nagy létszámában kell keresni a misszió érdemeit, eredményeit. A Tusványoson jelen levő Keskeny út sátrat olyan hegyhez hasonlította, mint amilyenre a próféták is félrevonultak, hogy Istennel találkozhassanak. Elmondta, hogy vannak helyzetek, amelyekre mi magunk kérjük Isten áldását, de inkább azokat a dolgokat kellene keresnünk, melyekkel kapcsolatosan Isten megígérte, hogy áldását adja. A Keskeny út feladatát abban látja – fogalmazott –, hogy Isten áldását továbbító eszközként van jelen Tusványoson. Azok a személyek, akik egy ilyen népszerű fesztiválon is hajlandók Istenre hangolódni, a cselekedeteikkel és magatartásukkal hozzájárulnak Isten jó hírének hirdetéséhez. Pont azt kell megmutatnia a Keskeny út sátor közösségének, hogy Isten akaratát közvetíteni lehet, és kell is egy ilyen helyen.

Homa Ildikó pszichológus Kép(es) Isten címmel tarott előadást.

Az áhítatot követően Homa Ildikó pszichológus, a Szociális Testvérek Társaságának szerzetesnője és vezetője tarott előadást Kép(es) Isten címmel. Az előadásban az istenképpel kapcsolatos tévedésekről és tévhitekről kívánta lerántani a leplet. Kitért a torzult istenképekre, amelyek választ adhatnak, hogy egyes emberek számára miért is negatív és romboló az Istenről alkotott kép. Továbbá ismertette azt a tényt is, hogy az ember szellemi és lelki fejlődésével egyidejűleg az istenkép is fejlődésen megy át. Bemutatta a torz istenkép lehetséges formáit, amelyek a fejlődés különböző szakaszaiban alakulnak ki. Előadása végén azt tanácsolta, hogy üljünk le, maradjunk csendben, és álljunk szóba magunkkal, majd Istennel. Weöres Sándort idézte ezzel kapcsolatban: „a szó csak kerete a csöndnek, a beszéd a hallgatásnak.”

A nap hátralevő részében a Keskeny utas csapat lehetőséget kínált a Láhatatlan színház iránt érdeklődőknek arra, hogy instant spirituális élményt éljenek át, de lehetőséget kínáltunk egy zsíroskenyér és üdítő melletti beszélgetésre is.

Köszönjük támogatóinknak, a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, Hargita Megye Tanácsának és a Communitas Alapítványnak, akiknek segítségével végezhetjük munkánkat az Isten dicsőségére.