Keskeny út Bikafalván: érezni a Mindenhatót minden látványban

Isten ereje az én gyengeségem által ér célhoz – Rátoni Botond kisgalambfalvi református lelkipásztor biztató szavaival indult a Keskeny út pénteki programja Bikafalván.

A lelkipásztor felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy nem Istennek van szüksége ránk, hanem nekünk egyenként van szükségünk Istenre. Emellett szó esett imádkozásról: Isten nagyon jól tudja, mire van szüksége a mi életünknek, szeret, és cselekszik is, kérnünk sem kell. Továbbá elhangzott: Isten hozzánk való viszonya szorosan összefűződik azzal, ahogyan mi viszonyulunk a többi emberhez, illetve ha a lényegtelen dolgokra figyelünk oda, és a fókuszt nem az örökkévalóságra helyezzük, akkor nagyon hamar elsiklunk a lényeges dolgok fölött és mellett. Az áhítat után a jelenlevők Szász Lóránd lelkipásztor vezetésével énektanuláson vehettek részt.

Rátoni Botond kisgalambfalvi lelkipásztor tartott áhítatot.

A délután további részében Varga Csaba nagyváradi hegymászó tartott előadást, aki „tisztán”, azaz teherhordók és oxigénpalack nélkül mászik. Minden csúcshódításkor egy magyar, Nagyvárad feliratú zászlót visz magával, amely jelzi az erdélyi magyarok számára, hogy van remény, nincs okunk az elkeseredésre. De van-e élet a halálzónában? A Kalifa Alpin csapat hegymászója azt vallja, fent a hegyen van leginkább élet, hiszen ott még egy kis víznek, teának, levesnek az elkészítése is sokkal nehezebb, ott minden felértékelődik. A cél, a csúcs felé haladva az ember gondolatai letisztulnak, úgy érzi, minden ima célba ér, amit elmond. „Érzed a Mindenhatót minden hegyben, minden látványban.”

Varga Csaba hegymászó négy nyolcezres csúcsot mászott meg segítők nélkül.

Az előadással párhuzamosan gyerekfoglalkozás zajlott, és a láthatatlan színház is nagy népszerűségnek örvendett, a Kiút dicsőítő együttes koncertje pedig méltó zárása volt.

A szervezők köszönetet mondtak mindazoknak, akik munkájukkal segítették a rendezvény létrejöttét, valamint hálájukat fejezték ki a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül nyújtott támogatásáért és a Communitas Alapítvány hozzájárulásáért.

Harmadik nap a Kiút együttes koncertjén vehettek részt az érdeklődők.

A Keskeny út misszió 2005-ben alakult, fesztiválokon, nyári nagy rendezvényeken vettek részt vele, hogy megszólítsák azokat a fiatalokat, akik nem feltétlenül vesznek részt az egyház által szervezett táborokban, találkozókon és konferenciákon. Céljuk megmutatni, hogy Istennel lehet és jó élni. Idén, mivel sok fesztivált nem szerveznek meg – például Tusványost, ahol a misszió alakulása óta megszakítás nélkül részt vett –, a szervezők úgy döntöttek, hogy a Székelyudvarhely melletti Bikafalván maguk rendezik meg a Keskeny út Bikafalván eseményt. Az új helyzetben új utakat kell keresni, a Keskeny utat, amely Isten felé vezetheti azt, aki el mer indulni rajta.