Keskeny út Bikafalván: Isten mindent jóra fordít

A meredeken sokszor félelem fog el, de a megérkezés hálával tölt el – biztató szavakkal indult a Keskeny út rendezvény második napja Bikafalván.

Az esemény második napján Kányádi György nagygalambfalvi lelkipásztor tartott áhítatot. Fotó: Dombi Anita-Etelka

Hangolóval indult a csütörtöki nap a Keskeny út Bikafalván eseményen. Délután a nagygalambfalvi református lelkipásztor szólt fiatalokhoz és örök ifjakhoz fesztiválos áhítatával. Kányádi György József története által mutatta be, hogyan is viszonyul hozzánk Isten. Hiszen Józsefet a családja eltaszította, mégis őket helyezte az első helyre, és mindvégig kitartott mellettük. Hasonlóan az Úrhoz, aki annak ellenére, hogy mi, a családja eltaszítjuk, és sokszor ki is mondjuk, hogy nincs rá szükségünk, mégis ott van körülöttünk, velünk, és segíti minden lépésünk, ha elakadunk, ha nem tudjuk, merre tovább. Az igehirdetés másik fontos üzenet az volt, hogy Isten a rossz és negatív történéseken keresztül is munkálkodik bennünk, mindent eltöröl, mindent jóra fordít. Ezt George Friedrich Händel zeneszerző történetével szemléltette Kányádi György: Händelt Isten éppen a kudarcok és megpróbáltatások hosszú sora után emelte fel.

Szalay Zsuzsanna iskolapszichológus Mi leszek, ha nagy leszek, avagy mi a pálya? címmel tartott előadást. Fotó: Tóth Hunor

Az áhítat után az érdeklődők Szász Lóránt lelkipásztorral közös éneklésen és énektanuláson vehettek részt. A fiatalok nyitottak voltak rá, és a lelkész vezetésével hamar bekapcsolódtak a dicsőítésbe. Mindezek után Szalay Zsuzsanna iskolapszichológus tartott előadást pályaorientáció, pályaválasztás témában. A szakember kiemelte, hogy pályaválasztás előtt nagyon fontos az önismeret, mert így tudjuk kiválasztani azt a szakmát, amelyre valóban hivatottak vagyunk, és hivatásként tudunk tekinteni rá. Végül elárulta nekünk azt is, hogy mi a siker kulcsa, és milyen egy sikeres pályaválasztás: „Az a sikeres pályaválasztás, akkor vagy a helyeden, amikor reggel munkába indulás előtt azt érzed, hogy várod, hogy elkezdd, hogy csináld.”

A Fundamentum Együttes koncertje megtöltötte az imaterem előtti teret. Fotó: Tóth Hunor

Az előadás után láthatatlan színház következett a templomban, ezzel párhuzamosan asztalitenisz és gitárest zajlott. A napot a Fundamentum együttes koncertje zárta. Bikafalváról és a környékről több mint száz ember töltötte meg az imaterem előtti teret.

A gyerekek a Bikafalvi Imaterem előtti felújított játszótéren foglalták el magukat. Fotó: Tóth Hunor

A szervezők köszönetet mondtak mindazoknak, akik munkájukkal segítették a rendezvény létrejöttét, valamint hálájukat fejezték ki a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül nyújtott támogatásáért és a Communitas Alapítvány hozzájárulásáért.

A Keskeny út misszió 2005-ben alakult, fesztiválokon, nyári nagy rendezvényeken vettek részt vele, hogy megszólítsák azokat a fiatalokat, akik nem feltétlenül vesznek részt az egyház által szervezett táborokban, találkozókon és konferenciákon. Céljuk megmutatni, hogy Istennel lehet és jó élni. Idén, mivel sok fesztivált nem szerveznek meg – például Tusványost, ahol a misszió alakulása óta megszakítás nélkül részt vett –, a szervezők úgy döntöttek, hogy a Székelyudvarhely melletti Bikafalván maguk rendezik meg a Keskeny út Bikafalván eseményt. Az új helyzetben új utakat kell keresni, a Keskeny utat, amely Isten felé vezetheti azt, aki el mer indulni rajta.