Keresztyén Egyetemista Napok a Gecse Dániel Szakkollégiumban

Idén kerültek először megrendezésre Marosvásárhelyen a Keresztyén Egyetemista Napok a Marosvásárhelyi Főiskolások Keresztyén Egyesületének (Mifike) szervezésében, amelyen december 11-13-a között a várakozás témáját mélyíthették el az ide ellátogató fiatalok. Nem csak a témában, de úgy gondolom, hogy személyes adventünkben is nagyon sokan elmélyülhettünk, sikerült jobban megismernünk önnön várakozásunk szintjeit, gyenge pontjait, csodáit. És a közös játékok, beszélgetések segítettek megismerni mások adventjét is, épülhettünk egy-egy beszámoló, hitvallás és egymás által.

Keresztyén Egyetemista Napok a Gecse Dániel Szakkollégiumban

A 0. Napnak nevezhető csütörtökön Bibliaórát tartottunk a Gecse Dániel Orvosi és Egészségügyi Szakkollégiumban, ez a helyszín volt a programsorozat befogadója volt egész hétvége alatt. A októberben átadott épület modernsége és díszterme tökéletes helyszínéül bizonyult a Keresztyén Egyetemista Napoknak, már csak azért is, mert a kollégium lakóihoz is házhoz mentünk ez által, már-már ajtókopogtatással hívhattuk őket a fölöttük levő emeleten zajló programokra.

Keresztyén Egyetemista Napok a Gecse Dániel Szakkollégiumban

December 11-én, pénteken délután Filmklubot szerveztünk, amelyen a Pay It Forward (A jövő kezdete) c. filmet néztük meg közösen, amit a történet megbeszélésével kerekítettünk egésszé. Ezt követően a Játszma.ro közreműködése, és az általuk hozott rengeteg társasjáték biztosította a kifogástalan hangulatot, megtelt a kollégium óraketyegéssel, a homokórák szemcséinek pergedezésével, kacajokkal, koncentrációval.

Keresztyén Egyetemista Napok a Gecse Dániel Szakkollégiumban

A második napon, szombaton délután fórumbeszélgetést tartottunk a Gecse Dániel Szakkollégium nagytermében, Les Zoltán egyetemi lelkész a meghívottakkal az adventről és az abban felsejlő várakozásról beszélt. A kérdezettek Dénes Előd és Dénes Katinka lelkészházaspár, valamint Dr. Márton Dénes és Dr. Vicsi Ildikó orvosházaspár voltak. Szó esett a munkahelyen megélt hitről, arról, hogy ki-ki hogyan tölti az ünnepi időszakot a munkahelyén, mi az, amit az adventből be tudnak az emberek vinni szolgálatukba, mi az, ami csak a család intimitásában kerül megélésre, illetve, mi az, ami a munkahelyről kerül a családi fészekbe.  Dénes Előd református lelkipásztor elmondta, hogy lelkészként oda kell figyelniük arra, hogy ne vesszen el az ünnep lényege, mert a rutin és természetessé vált karácsonyi előkészületek, a sűrűsödő szolgálatok megnehezítik az adventi készülődést. Mindemellett azt is kiemelte, hogy, ha egy lelkész életében nincs minden rendben otthon, akkor nincs mit kivinni a gyülekezetbe, ezért csak az időbeosztáson múlik az, hogy minőségében hogyan sikerül megteremteni azt az egyensúlyt, amitől advent az advent.

Keresztyén Egyetemista Napok a Gecse Dániel Szakkollégiumban

És mi az, amit egy orvos vagy egy lelkész vár az adventben? Sok minden elhangzott itt, de a legfontosabb az, hogy mindenki békességre, megtisztulásra vágyik ebben az időszakban, és időre, hogy mindez megvalósítható legyen, mert nem mindegy, hogy ki megy fel a szószékre, vagy ki áll meg a betegágy mellett, mindkettőnek nagy a súlya, ünnepekkor főként. Dénes Katinka lelkipásztornő elmondta: úgy érzi, hogy valamilyen isteni kegyelemből kaphatja azt a nyugalmat, amit a szószéken megél. Márton doktor úr nem vállal vasárnapi ügyeleteket, ami nem csak advent időszakában, de az év összes hetében segíti őt Krisztus várásában. Vicsi Ildikó az orvos-beteg viszonyra is kitérve elmondta azt, hogy valóban vannak olyan betegek, akik Isten csodáinak bizonyítékai a Földön, éppen ezért az isteni segítség nem csak advent időszakában jelentkezik, hanem minden nap. Mégis még mindig „másságnak” tekinthető az orvosi szakmában a hívő élet.

Keresztyén Egyetemista Napok a Gecse Dániel Szakkollégiumban

Szó esett a zenéről, ami mindannyiuk életében meghatározó pont nem csak a karácsonyvárásban, de a hétköznapokban is. Mindkét házaspár elmondta, hogy a zene egy valódi egymásra hangoló kapocs a családban, ami képes valódi, hiteles meghittséget varázsolni a karácsonyi menü illata mellé. Szó esett szerepekről a családban, a szentesték forgatókönyveiről, felszínre kerültek aranyos történetek, amelyek a hallgatóság arcára mosolyt csaltak. A zene pedig az este forgatókönyvéből sem maradhatott el, hiszen a Gordonka keresztyén zenekar koncertje koronázta meg az alkalmat, és töltötte be adventi hangulattal a kollégium egész épületét.

Vasárnap este ünnepi egyetemista istentisztelettel zárult a Keresztyén Egyetemista Napok programsorozata. Köszönjük mindenkinek, aki hozzáadott egy-egy téglát ennek az eseménynek az épüléséhez bár jelenlétével, és hálásak vagyunk a Gecse Dániel Orvosi és Egészségügyi Szakkollégiumnak, hogy helyszínt biztosított a lebonyolításhoz. Külön köszönet a Studium Prospero Alapítványnak, melynek támogatásával megjelenhetett közösségünk lapjának, a Mifirkának első száma.

Keresztyén Egyetemista Napok a Gecse Dániel Szakkollégiumban

Bízunk abban, hogy Isten áldásával jövőre másodjára is sikerülni fog megrendezni a Keresztyén Egyetemista Napokat Marosvásárhelyen, és az ideire alapozva egyre nagyobb rendezvénnyé növi ki magát.  Áldott karácsonyt kívánok a Mifike munkatársainak nevében a következő adventi strófával!

 

Áldás, dicséret

S hála tenéked,

Mert fényes világunk

S legfőbb boldogságunk

Te vagy, édes Üdvözítőnk!

 

Erdődi Anita

Mifike munkatárs

Fotó: Szőke Andrea