Kató Béla: semmi sem fog változni, de minden meg fog változni

Erdély 46. református püspökévé választották meg december 14-én, Kolozsváron Kató Béla sepsiilyefalvi lelkipásztort. Kató Béla megválasztása előtt nem nyilatkozott, azt mondván, hogy az egyházban nem kampányolunk úgy, mint a világban, és az emberek amúgy is a múltbeli tevékenységéért választanak meg valakit. Megválasztása után állt először a sajtó rendelkezésére.


Kató Béla: semmi sem fog változni, de minden meg fog változni2013. január elsejétől kezdődik meg a mandátuma, mi lesz az első lépés, ha elkezdi tevékenységét?


– Az egyházkerületi választások megerősített abban, hogy az egyházkerület tulajdonképpen a folytonosságra szavazott. Egyszóval azt is mondhatnám, hogy semmi sem fog változni, de minden meg fog változni, és ez azért van, mert új emberek kerülnek a vezetésbe, és nyilván, mindenki a maga habitusán keresztül fog a kérdésekhez hozzáállni. Az tény, hogy, ha csak az elmúlt 12 esztendőt vesszük, azalatt is nagyon sok minden megváltozott, de igazából az elmúlt 20 évre kell tekintenünk, amikor az erdélyi reformátusság lélekszáma több mint kétszázezerrel csökkent. Ez egy óriási szám, ezért újra kell gondolnunk a struktúráinkat. Különösen nagy változás van abban, hogy kevesebb emberrel ugyanazokat a feladatokat hogyan fogjuk ellátni. Ezért rendkívül sok mindent át kell gondolni, újra kell méretezni, és olyan új formákban, célokkal kell az egyház ügyét előre vinni, amelyik alkalmazkodik a mostani helyzethez.

A jövő reformátusságát csak akkor lehet megtartani, ha megszólítják az ifjúságot. Milyen stratégiája lenne erre?

– Az egyik német teológus mondta, hogy az emberek az egyházat tömegesen hagyták el, de egyenként térnek vissza. Ez azt jelenti, hogy minden egyes emberhez, és különösen a fiatalokhoz új formában, új nyelven kell szólni. Ehhez először is az oktatást kell nekünk támogatni. Az erdélyi magyar református egyház nem végez missziót a románság között. Ez azt jelenti, hogy az egyházunk csak úgy gyarapodhat, hogy ha valaki megszületik, és utána legalább konfirmációig anyanyelvű oktatásban részesül. Ha nem, később el fogja veszíteni őt az egyházunk. Ezért prioritásunk, hogy az ifjúsággal együtt legyünk. Ez nem csak az iskolát jelenti, hanem a vallásórákat, a konfirmációi előkészítőt, magát a konfirmációt, és közben számtalan sok programot, ahol felnevelhetjük a jövő egyházát.


A teljes interjú a Transindex portálon olvasható.