Kántorvizsga Kolozsváron

Egyházkerületi kántorvizsgát tartottak a Kolozsvári Református Kollégium dísztermében július 11-én, amelyre idén összesen kilencen jelentkeztek. A kántornak készülők között volt olyan, aki már szolgál, mások egyetemi képzéseik mellé szerették volna megszerezni az oklevelet, de volt olyan jelentkező is, aki magánúton készült fel a számonkérésre.

A vizsgára azok jelentkezhettek, akik valamelyik egyházközségben 1-2 éve hivatalos alkalmazottként kántori szolgálatot végeznek, valamint azok, akik valamilyen zeneoktatási intézményben, vagy magán úton elsajátították a vizsgára szükséges ismereteket és meg szeretnék szerezni a kántori oklevelet.  

Kilencen próbáltak meg idén kántordiplomát szerezni. 📸 Pilbáth Kincső

A vizsga Nagy Tibor Sándor tanügyi referens igei áhítatával kezdődött, aki a Kol 3, 17 verseit olvasva intézett biztató szavakat a vizsgázók felé. Kifejtette: mindazt, amit hirdetünk a szánkkal, az énekünkkel, azt kell alátámasszák a cselekedeteink és az életünk is. „Éppen úgy, ahogyan a kotta és a szöveg hiteles cselekvéssé válik akkor, amikor a megfelelő billentyűket nyomjuk vagy a megfelelő hangmagasságon énekelünk, úgy összhangban kell legyen a mi életünk mindazzal, amit nekünk hirdetni is kell.” – fogalmazott.  

A vizsgának idén a Kolozsvári Református Kollégium adott otthont. 📸 Pilbáth Kincső

Miután Gáll Sándor kancellár bemutatta a vizsgabizottság és vizsgázók tagjait, kezdetét vette a felmérés, amely a kizáró jellegű vizsgákkal kezdődött, összesen 14 tantárgy szóbeli és írásbeli számonkérésére került sor.  

A kilenc vizsgázó közül öt sikeresen megszerezte a kántori oklevelet, ketten maradtak pótvizsgára és ketten kell jövőre újrakezdjék a vizsgafolyamatot.