Kálvin-szobrot avattak a kovásznai gyülekezeti napon

Kálvin-szobrot avattak a kovásznai gyülekezeti napon

Ezerötszáz református gyűlt össze a kilencedik alkalommal megszervezett Kálvin-hét gyülekezeti napján szombaton, július 1-jén. Az érdeklődők az újonnan rendbe tett Deák-kertben gyülekeztek, ahol ft. Kató Béla püspök hirdette az igét, majd a Kovászna-Belvárosi templom kertjében leleplezték Kálvin János mellszobrát. A nap folyamán kórustalálkozó, koncert, tánctanítás és gyerekprogramok várták az érdeklődőket.

Kálvin-szobrot avattak a kovásznai gyülekezeti napon

Egy héten át tartott a Kézdi-Obai Református Egyházmegye szervezésében a Kálvin-hét, amelyen a gyermekek, ifisek, konfirmandusok, nőszövetség és presbiterek találkozóira egy-egy nap jutott az egyházmegye különböző településein, majd a gyülekezeti napon szoboravatás, úrvacsoraosztás és közös ünneplés zárta a programsorozatot Kovásznán. Az idei Kálvin-héthez a Sepsi és az Erdővidéki Református Egyházmegye is csatlakozott, valamint a Brassói és Magyarországról a Nagykunsági egyházmegye képviselői is részt vettek az ünnepen.

A toborzót a Barátosi Ferencz Ernő Fúvósegyesület, valamint a Kovászna Ifjúsági Fúvószenekar fújta, majd Balogh Zoltán, a Kézdi-Obai Református Egyházmegye esperesének köszöntése után Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét az Ámos próféta könyve 9. részének 11. verse alapján. Prédikációjában kiemelte: a reformáció Isten megújító műve volt, amely által újból lehajolt a népéhez, és azóta is közöttünk jár, arra int, hogy folyamatosan vizsgáljuk újra életünket, családunkat, közösségünket. A nép sorsát sátorhoz hasonlította, amelynek legfontosabb eleme a központi tartóoszlop, maga Jézus, mellette pedig egy egész szerkezetre, kisebb alkatrészekre is szükség van. „Isten velünk együtt szeretné egyházát megtartani” – hangsúlyozta a püspök, majd kijelentette: csak úgy maradhatunk meg magyarként Erdélyben és a Kárpát-medencében, úgy építhetünk jövőt, ha ezt a tartóoszlopot nem engedjük el soha.

Kálvin-szobrot avattak a kovásznai gyülekezeti napon

Úrvacsoravétel után, a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelegve, a Kovászna-Belvárosi templom kertjében leleplezték Kálvin János mellszobrát. Az eseményen felszólalt Márton Árpád parlamenti képviselő, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Gyerő József, Kovászna polgármestere, valamint Vargha Mihály, a Kálvin-szobor alkotója.

Kálvin-szobrot avattak a kovásznai gyülekezeti napon

A délután folyamán nyolc énekkar szolgált a Kovászna-Belvárosi templomban szervezett kórustalálkozón, az ifjakat minifoci-bajnokság mozgósította, míg a Deák-kertben gyerekprogramok, néptánctanítás és a meghívott gyülekezetek sátrai várták az érdeklődőket. A gyülekezeti napot Marosán Csaba színművész Luther asztalánál című előadása, valamint keresztyén zenés koncert zárta.

 

Berekméri Gabriella