Kálvin-napok: pusztai megpróbáltatások Oroszfaluban

Kálvin-napok: pusztai megpróbáltatások OroszfalubanA legkisebbek után az ifjak számára szerveztek programot a Kálvin-napok keretében, Út a pusztában címmel, Oroszfaluban. A Kézdi-Orbai Református Egyházmegye egy héten át tartó eseménye elsősorban a felsőháromszéki gyülekezeteknek szól, szombaton pedig Lécfalván tartanak gyülekezeti napot, ahová a szomszédos egyházmegyék küldötteit is várják.

Tizenkilenc település fiataljai gyűltek össze kedden délelőtt az oroszfalvi, frissen felújított református templomban. Nt. Szőcs László egyházmegyei főjegyző köszöntésképpen Sámuel első könyvéből olvasott fel a 120 ifjú résztvevőnek: „Akkor az Úrnak lelke reád fog szállani, és velök együtt prófétálni fogsz, és más emberré leszesz. Mikor pedig mind e jelek beteljesednek rajtad, tedd meg magadért mind azt, a mi csak kezed ügyébe esik, mert az Isten veled van.” Az eseményt Németh Csaba egyházmegyei főgondnok is megtisztelte jelenlétével.

Raff Róbert házigazda, a Berecki Református Missziói Egyházközség lelkésze elmondta, az egész napos foglalkozás hét helyszínen zajlik a falu területén, az ifjak nyolc csoportra oszolva végigjárják ezeket, teljesítve a különböző feladatokat. Az első helyszínen éneklés zajlott, Mózes hálaadó énekét idézve, a második a víz megédesítéséről szólt, harmadikként az átkelés a Vörös-tengeren, míg a negyedik helyszínen a feladatok megosztásával kellett megbirkózzanak a fiatalok, felidézve azt a bibliai eseményt, amikor Mózes felosztja népét.

Az ötödik feladat a tízparancsolat kőtábláinak elkészítése volt, melyekre héberül kellett felírni a parancsolatokat, hatodikként pedig egy óriáspuzzle kirakásával kellett megküzdjenek, amely az Úrvacsorát (páskabárányt) ábrázolta, az utolsó feladat pedig egy frigyláda elkészítése volt.

Ebéd után eredményhirdetés zajlott: győzött a Kovászna Belváros csapata, a második helyen pedig egyforma pontszámmal a Szörcse és Kisborosnyó, valamint a Lécfalva és Orbaitelek gyülekezeteinek ifjaiból alkotott csapatok végeztek. Harmadik a Maksa, Eresztevény és Dálnok fiataljait tömörítő csapat lett. A dobogósok ifjúsági keresztyén énekeskönyvet és édességet kaptak.

Az esemény Márton Előd, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület utazótitkárának előadásával zárult, aki arról beszélt, mi volt a jelentősége a 40 éves pusztai vándorlás különböző megpróbáltatásainak.

 

Berszán Réka