Kálvin-napok: Kézdimárkosfalván tartották a nőszövetségi konferenciát

Nők egymás közt

A Kálvin-napok harmadik eseménye a szebbik nem képviselőinek szólt, szerdán, Kézdimárkosfalván ugyanis nőszövetségi konferenciát tartott a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye. Létszámban ők sem maradtak alul a gyermek- és az ifjúsági napokhoz képest, 25 gyülekezetből több mint 200 résztvevő érkezett.Kálvin-napok: Kézdimárkosfalván tartották a nőszövetségi konferenciát

A konferencia Istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban, melyen Gáspár Erika szörcsei lelkipásztor hirdetett igét, a résztvevőket nt. Szőcs László egyházmegyei főjegyző a Zsoltárok könyvéből kiragadott igével köszöntötte: „Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit. Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti. Felhozza a te igazságodat, mint a világosságot, és a te jogodat, miként a delet. Csillapodjál le az Úrban és várjad őt; ne bosszankodjál arra, a kinek útja szerencsés, se arra, a ki álnok tanácsokat követ.”

Orbán Judit, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye nőszövetségének alelnöke, vajnafalvi lelkipásztor elmondta, egy ilyen átfogó eseményen, mint a Kálvin-napok, szükség van egy napra, ami a nőké, ahol őket érintő témákat dolgoznak fel.

– Egyfajta közvetlenség uralkodik, ilyenkor úgymond magunk között vagyunk és közösen imádkozhatunk egymásért. Jó érzés, hogy ennyien jelen tudnak lenni a gyülekezetekből – összegezte az alelnök.

Bántó-Tamás Csilla Andrea, a 120 lelkes, kalotaszegi Kispetri gyülekezet lelkipásztora előadóként érkezett a konferenciára. Elmondása szerint kellemesen csalódott a székelyföldi emberekben, annak ellenére, hogy feléjük folyton olyan hírek érkeznek, miszerint a székely embereket nem lehet megmozgatni, úgy látja, a Kálvin-napok eseményein nagyon sokan vesznek részt.

– Nagyon tetszik a programsorozat egysége, hogy a szervezők minden korosztályra gondoltak, a célközönség pedig még hétköznap is kétszázas tömeggel képviseli egyházmegyéjét – részletezte.

Előadásának címe Igent a nemre. A szójáték tulajdonképpen a női nemre vonatkozik, s arra biztatja a női társadalmat, hogy merjenek igent mondani női mivoltukra, merítsenek bátorságot, ismerjék meg egymás problémáit és büszkén vállalják nőiségüket.

Vinczi Botond kézdimárkosfalvi lelkipásztor, házigazda örömmel vette tudomásul, hogy a fiatalabb korosztály is kezdett felzárkózni.

– Örömmel látom, hogy az idősebbek jó munkát végeztek: egyre több fiatalt lehet látni az ilyen eseményeken – nyugtázta.

Az eseményt a helyiek segítségével bonyolították le, az ebédet, a programok gördülékenységét is a gyülekezet vállalta magára. Az, hogy a nőszövetségi konferencia a Kálvin-napok programsorozatába ékelődött be, külön jót tett az eseménynek, hiszen így olyanok is besegítettek, akik egyébként ritkábban vesznek részt az egyházi rendezvényeken.

A Kálvin-napok pénteken folytatódik presbiteri konferenciával, majd szombaton gyülekezeti napot tartanak Lécfalván, melynek keretében ünnepi Istentisztelet, Úrvacsoraosztás, kórustalálkozó gyerekfoglalkozások, főzőverseny is lesz.

 

Berszán Réka