Kalotaszegi konfirmandusok Petőfi nyomában

Petőfi Sándor születésének 220. évfordulóján a kalotaszegi magyarkiskapusi vallásórás és konfirmandus gyerekek vonatos kiránduláson eredtek a költő nyomába. 2023. június 20-22. között Fehéregyházára, Segesvárra és Székelyudvarhelyre látogattak el a Communitas Alapítvány támogatásával.

A 12 tagú csoport június 20-án indult útnak, amely során ételeken is ismerkedhetett Petőfi örökségével, Vincze Beáta Lilla nemzeti színekben Petőfi 200 írásos muffinokat sütött az útra. Gombár Sándor lelkipásztor beszámolója szerint a vonatfülkében Petőfi kvízjátékkal kettős csoportokban felelevenítették Petőfi Sándor életének főbb mozzanatait. A kirándulás első állomása a fehéregyházi Petőfi múzeum volt, ahol Szabó József, a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke és a múzeum gondnoka mutatta be a múzeumot, részletesen kitérve a segesvári csatára és Giuseppe Cassone olasz műfordítóról, aki Petőfi verseinek közel háromnegyedét fordította le olasz nyelvre. A kirándulás második megállója a segesvári vár volt, ahol Petőfi szobra előtt emlékeztek meg a nagy költőről.

A Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn a Mini Erdély Parkit is meglátogatták.

Székelyudvarhelyen a Kossuth utcában tekintették meg a fiatalok a Petőfi székelyudvarhelyi látogatásának emléket állító táblát, majd a Mini Erdély Parkot látogatták meg. Szintén itt tekintették meg Orbán Balázs sírhelyét. A síremléket az teszi egyedivé egész Erdélyben, hogy székelykapuk hosszú sora jelöli az oda vezető utat, amelyek közül a legkülönlegesebb a legutolsó kapu. Ezt ugyanis maga Orbán Balázs állíttatta még életében. A csoport mindegyik kapu alatt egy-egy bibliai Igét mondott el. A városban megtekintették még a belvárosi szoborparkban található 13 magyar király, író és más híres emberek szobrait.