Épül Kalotaszeg jövője: óvodát adtak át, iskolát építenek Bánffyhunyadon

Többszörös ünnepet tartottak vasárnap, július 17-én Bánffyhunyadon: az elkészült új óvoda-bölcsőde átadásával kezdődött a hálaadás, letették az új magyar iskola alapkövét, a délelőtt további részében pedig a felújított református templomban gyűltek össze a hívek ünnepelni.

Az új óvoda átadásával kezdődött a július 17-i ünnepségsorozat. 📸 Kiss Gábor

Több mint 70 év elteltével újra lesz önálló magyar iskola Bánffyhunyadon, a magyar állam Erdélyi Református Egyházkerület által nyújtott támogatásával pedig három óvodai és két bölcsődei csoportot fogadhat be a Május 1 utcában elkészült intézmény. A szomszédos telken kap helyet az új magyar iskola is, amelynek az óvoda átadása után helyezték el az alapkövét. Az iskolát másfél év alatt tervezik megépíteni, a 4000 négyzetméteres területen a négyszintes épületben 13 osztályterem, két labor, díszterem, könyvtár, mellette pedig egy sportpálya is helyet kap, és tágas udvar várja majd a tanulókat. A munkálatokat idén szeptemberben kezdik el. Az építkezések egyik legnagyobb előnye, hogy ezentúl egy helyen tanulhatnak a város különböző intézményeibe szétszóródott magyar gyerekek, diákok.

Az eseményen Vincze Minya István kalotaszegi esperes köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót a meghívottaknak. Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere felidézte, hogy 71 éve szűnt meg az utolsó magyar iskola a városban. „A társadalomnak három pillére van: az egyház, az oktatás és a kultúra. Ma mindhárom pillért megalapozzuk, ami biztosíthatja Kalotaszeg jövőjét” – mondta el az alpolgármester, utalva az intézményátadás mellett a templomfelújításra és a Kalotaszegi Magyar Napok megnyitójára.

Az új intézmény négy óvodai és egy bölcsődei csoportot fogad be. 📸 Kiss Gábor

Hol vagyok otthon? Otthon vagyok-e a világban, amit Isten adott? Ha erre nem tudunk nyugodt és határozott választ adni, identitásunk meghatározó eleme csorbul – hangsúlyozta köszöntőjében Kató Béla püspök, aki szerint a családhoz és nemzethez való tartozás, ragaszkodás Isten ajándéka, a bánffyhunyadi óvoda és iskola létesítésével pedig az építtetők segíteni szeretnének, hogy a helyi közösség ezt megtarthassa. Az Istentől kapott körülmények mellett a saját részt is meg kell teremteni, hiszen az identitás megtartásához külső feltételek is kellenek – tette hozz Kató Béla, majd rámutatott: „A Krisztus testeként kapott egyéni ajándékokat csak a közösségben lehet gyarapítani, gyakorolni és megtartani. Közösségi összefogás nélkül képtelenek vagyunk megmaradni annak, akiknek Isten teremtett bennünket.”

Az eseményen a helyi gyerekek műsorát tekinthették meg az egybegyűltek. 📸 Kiss Gábor

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint nemzeti összetartozásunk az elmúlt 12 évben minden téren megmutatta erejét és szükségességét. Az elmúlt évtizedben az összefogás eredményeképp aranykort éltünk meg, hiszen az oktatás területén, az óvoda-bölcsőde programban Kárpát-medence-szerte ezer intézmény épült vagy újult meg, Erdélyben 103 épült, 380 felújítása történt meg. Kalotaszegen 11 településen történtek fejlesztések, a bánffyhunyadi óvodáért pedig 220 millió forintos támogatást nyújtott a magyar kormány. Az államtitkár kölcsönös bizalmat kívánt a szülők, tanítók és egyház között, hogy együtt nevelhessék fel a keresztyén hit őrzőit és továbbadóit.

Kató Béla püspök Isten áldását kérte a közösségre. 📸 Kiss Gábor

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes sarokkőnek nevezte az anyanyelvi oktatást, amelyre szükség van kultúránk megőrzéséhez, egy erős közösség építéséhez. Egy város erejét sem a falak adják, hanem az emberek, az ott élő erős közösség – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, majd hozzátette: „mi már nagyon rég eldöntöttük, hogy erős, sikeres magyar közösségként akarunk megmaradni szülőföldünkön” – ehhez járul majd hozzá Kalotaszegen az új óvoda és az épülő iskola.

Az óvoda átadása és a helyi gyerekek műsora után a szomszédos telken Kató Béla püspök, Soltész Miklós államtitkár, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Jakab Mihály bánffyhunyadi lelkipásztor elhelyezte az új iskola alapkövét.