Jogász szakkollégium indult Kolozsváron

Collegium Iuridicum néven jogász szakkollégiumot indított Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar kormány támogatásával. A teljesen felújított impozáns villa 20-25 diák számára biztosít lakhatási, tanulási, szakmai fejlődési lehetőséget Kolozsvár szívében. Az Erzsébet (Emil Racoviță) úti épület ünnepélyes átadásán, hétfőn, november 12-én a magyar ajkú jogászok képzésének szükségességét hangsúlyozták az együttműködő intézmények képviselői.

Jogász szakkollégium indult Kolozsváron

Intenzíven, jól és tartalmasan tanulhatnak és készülhetnek a szakmára a Sapientia EMTE kolozsvári joghallgatói a Collegium Iuridicum épületében. A kollégium a szak legjobb diákjainak biztosít ingyenes lakhatási lehetőséget, ehhez azonban számos követelmény is tartozik – a standard képzési kötelezettségen túl szakmai feladatokat is kell vállalniuk. A kollégiumban Magyarország igazságügyi minisztériumának támogatásával hozták létre a Kolosváry Bálint Jogtudományi Könyvtárt.

Jogász szakkollégium indult Kolozsváron

A kétnyelvű jogászképzés 2010-ben indult a Sapientia EMTE kolozsvári karán, és olyan szakembereket igyekszenek felkészíteni, akik sikeresen védik a magyar közösség ügyeit. A Collegium Iuridicum az ötödik EREK által alapított egyetemi kollégium, Kolozsváron a harmadik. Az egyházkerület az Erzsébet (Emil Racoviță) út 30. szám alatti ingatlanját, illetve a hozzá tartozó 600 négyzetméter hasznos területet ajánlotta fel az intézmény székhelyéül. Az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsa idén március 22-én, a Sapientia vezetősége pedig március 28-án fogadta el hivatalosan a szakkollégium alapítására vonatkozó döntést.

Jogász szakkollégium indult Kolozsváron

A jogász szakkollégium átadási ünnepségén dr. Orbán Balázs magyarországi miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár a jogász szakma és a magyar nemzeti karakter szoros összekapcsolódására hívta fel a figyelmet, majd rámutatott: ma nem fegyverrel harcolunk a magyarok ügyeiért, a békéért, szabadságért és jólétért, hanem fejjel, a jogászok által. „A szellemi kardforgatókat pedig képezni kell, ennek tesz eleget a Collegium Iuridicum” – jelentette ki Orbán Balázs.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ezúttal a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökeként is köszöntötte az egybegyűlteket. A püspök szerint a jelenlegi elkezdett perek, visszaszolgáltatási kérések sokasága akár az elkövetkező száz évre is adhat munkát az erdélyi magyar jogászoknak – a magas szintű, minőségi képzésükre pedig azért van szükség, hogy a magyar ügyeket szolgálhassák. Kató Béla rámutatott: a romániai jogászoknak csupán 1,2 százaléka beszél magyarul, jelentős az alulreprezentáltság a szakmában, a kollégium létrehozásával pedig ezen is szeretnének javítani.

Jogász szakkollégium indult Kolozsváron

Dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora köszöntőjében elmondta, a Collegium Iuridicum az erdélyi jogi hagyományokat folytatja. A rektor szerint a magyar közösség csak akkor lehet sikeres, ha a magyar kormány, az egyház és a civil szféra – ez esetben az egyetem – együtt gondolkodik, együtt tesz a jövő érdekében, a siker titka pedig a közös építkezés és az egymásra hangolás. Dr. Trócsányi László, Magyarország igazságügyi miniszterének üzenetét Pál Előd, a szakkollégium ügyvezetője tolmácsolta: a Collegium Iuridicum rendeltetése a szolgálat, a nemzeti és egyetemes értékek szolgálata – hangzott el a köszöntőben.

 

Berekméri Gabriella

Fotó: Kiss Gábor