Jó anyanyelven imádkozni – középkori napot rendeztek Bikafalván

A középkori istentiszteletek hangulatát élhették át a bikafalvi középkori nap résztvevői 2022. október 2-án. Az igei üzenet után tanulságos, interaktív programokon ismerkedhettek a múlttal a résztvevők.

Először latinul szólalt meg Isten igéje az istentiszteleten. 📷Bardócz Tímea

A rendezvény első programpontja a délelőtti istentisztelet volt, amelynek a bevezető része latinul hangzott el, ahogyan egy átlagos alkalomkor a középkorban. Ezt követően Isten igéjét anyanyelvükön hallgatva a templomban levők ráeszméltek, hogy mennyire hálásnak kell lenniük azért, hogy megérthetik az Úr szavát, hogy hallhatják az Úr igéjét anyanyelvükön, és azért a fejlődésért, ami a középkortól mindeddig végbement. Emellett a mennyei Atya szava azt üzente, hogy szeressük és fogadjuk el egymást, hiszen mindnyájan egyformán értékesek vagyunk, és a gyülekezetnek minden tagja kicsitől a nagyig, fiataltól az idősig egyformán fontos. Az istentisztelet záró részeként Zsombori Levente felsőboldogfalvi polgármester köszöntötte a résztvevőket.

A nap folyamán a kulináris élményekben sem volt hiány: a középkor ízvilágát idézve almás-körtés-mézes-boros-csülkös káposztát kóstolhattak meg a jelenlevők a gyülekezeti terem udvarán, melyet Széles Dénes gyülekezeti tag készített el. A nőszövetségi tagok a gyerekekről sem feledkeztek meg, hiszen egy másik középkori ételt, mézes kását készítettek az édes falatokra vágyók számára.

A foglalkozásokat az Arany Griff Rend tagjai tartották. 📷Bardócz Tímea

Ezt követően az éppen 10 éves Arany Griff Rend bemutatta a középkor jellegzetességeit. Először egy hadisátrat nézhettek meg az érdeklődők, amely a mai székely zászló színeiben tündökölt. A fegyverbemutatás alkalmával különböző harci eszközöket lehetett megfigyelni. A megfigyelés után interaktív programpont következett, ahol a gyerekeket lándzsás hadrendre tanították. A gyerekek nagy lelkesedéssel és nyitottsággal próbálták ki magukat ebben is.

Az esemény ezzel nem fejeződött be, jöhetett a középkori hadi bemutató, ahol egy igazi csatajelenetet láthattak a résztvevők. Az izgalmas fegyverforgatásokat nézve mindenkiben izgalom és feszültség lett úrrá. A nagy kalandok után gyönyörű középkori és reneszánsz viseleteket lehetett megtekinteni, majd történelmi táncokat mutattak be az Arany Griff Rend tagjai. Mátyás korabeli táncokat csodálhattak meg az érdeklődők, amiket ki is próbálhattak a későbbi táncházban.

Kulináris, harci és táncbemutató is volt a középkori napon. 📷Bardócz Tímea

Egy élménydús időutazás volt sokak számára ez az alkalom, és annak sem kellett aggódnia, akinek korogni kezdett a gyomra a korszakváltás közben, hiszen lángost, üdítőt, kávét és egyéb finomságokat is fogyaszthattak a kalandok közepette az ottlevők.

Az eseményt Hargita Megye Tanácsa, a felsőboldogfalvi önkormányzat, illetve a Cetate Production cég és nagyon sok bikafalvi lakos támogatta az önkéntes, közösségért végzett munkájával.