Játszma, helyett játék

2023. augusztus 9-én reggel már rengeteg sok szorgos láb tapogott, és sok kéz tett-vett, hogy a legfiatalabb generáció tagjainak adhasson valamit, legyen az egy kedves mosoly, egy új barát, egy ölelés, egy keresztény dal ismerete, egy bibliai történet felelevenítése, esetleg megismerése, egy roppant izgalmas játék, mely lendületet ad a kis boldogság hormonjaiknak, vagy egy bölcsességgel teli aranymondás, melyeket tovább vihetnek szívükben életük viszályosabb, viharosabb napjaira is.

Szerda reggel kezdetét vette a 2023-as Vakációs Bibliahét programja Bikafalván. E napon a férfi és a nő közötti egyenrangúság volt a téma, mely magába foglalja Isten ránk bízott rendjét, azt, hogy a nő és a férfi ugyanolyan értékes, viszont ezért még nem moshatjuk össze a férfi és a női szerepkört, hanem az jól elkülönült kell legyen, hisz a nő és a férfi kiegészítik egymást, szükségük van egymásra az élet minden területén.

A szerdai napra énektanulással hangolódott a kis “sereg”, s majd ezután Albert Szabolcs, református teológus interaktív áhítata következett, ahol a gyermekek minden csöppnyi tudásukat előkotorva felkészültek az aznapi történetre. A sokak által jól ismert teremtéstörténetet és a bűnbeesés történetét dolgozta fel egy tevékeny kis csapat, amely tartalmazza azt, hogy Isten mindnyájunkat, kit férfinak és kit nőnek a maga képmására teremtett. Az Ő képmásai vagyunk mind, ugyanolyan értékesek. Viszont ez nem zárja ki a férfi és a nő közötti különbözőségeket sem, melyek egymást karon öltve kibővítik egymást, egyik a másik hiányait pótolja. A történetet követő napi aranymondás megtanulása után egy kicsit a méhecskék világába repülhettek a kíváncsi, nyitott szívű gyerekek és számtalan sok új, érdekes információval bővült a tárházuk a méhecskék életével kapcsolatosan. Ezt követte a jól megérdemelt szünet, ahol ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb szendvicsek, nasolnivalók, üdítők várták az éhes és a szomjas kis szájakat. Egy kis megszusszanás után jöhettek a kézimunka-percek, ahol mindegyik gyerek Ádám és Éva papírból kivágott bábjait felruházta bőrruhával, ahogyan Isten is nekik adta a Paradicsomból való kiűzetés előtt gondviselése jeléül. Végül kalandosabbnál kalandosabb játékokat játszottak a gyerekek, majd mindegyikük boldogsághormon szintjüket felpörgetve énekkel fejezték be a délelőtti programot.

Néhány órával a kizárólag gyerekeknek szánt program után a 3. Keskeny út Bikafalván esemény is megnyitotta kapuit. Délután, 16 órától láthatatlan színház várta az érdeklődőket, ahonnan mindenki más-más élményekkel léphet ki, hisz mindenkit ugyanaz a forgatókönyv szavai, illatai, dallamai vesznek körbe, viszont mindenki sajátos, különleges élettapasztalataival gyúrja össze, s épp emiatt egy egyedi instant élményre tehet szert. Ezzel párhuzamosan még sok színes program volt. Egy imaösvény adott elcsendesedési lehetőséget minden érdeklődő számára. Ez egy olyan csendes séta, mely állomásról állomásra visz és az Istennel és emberekkel való kapcsolatod megerősítésében segíthet. Egy alkalom, hogy az ember letehesse Isten kezébe a fáradalmait és a félelmeit. Ha e két program nem nyerte el az ottlevők tetszését, akkor sem kellett elcsüggedniük, hisz a gyülekezeti ház udvarán különböző sporttevékenységek voltak, mint például az asztalitenisz, vagy a dúdolni vágyók akár énekelgethettek is gitárkíséretben.

A sok program közt megéhezők számára nyitva állt a bikafalvi büfé is, ahol számtalan finomság várta a korgó gyomrokat, és még egy másik stand is várta a vásárlókat, ahol a faluban élő alapítványos lányok által elkészített hasznos tárgyak várták újdonsült gazdájukat. E színes palettát csak még jobban színesíteni tudta az ezt követő áhítat, elcsendesedés, amelyet Szász Tibor András, felsősófalvi lelkipásztor tartott. Az ezt követő előadásra hangolódva a szent család képe került a középpontba. Elhangzott az áhítaton, hogy a mai családok a maximumot, a tökéleteset célozzák meg, nem engedve a hibázási lehetőségnek, és épp emiatt romolhatnak meg, szakadhatnak szét családok, gyerek-szülő vagy éppen szülő-szülő kapcsolatok. Tekintetünket a szent tökéletes családra szegezve, amely számunkra is példaadó, példaértékű, fontos azt látnunk, hogy ebben a családban sem ment minden gördülékenyen. Sőt, rengeteg nehézségen, próbán ment túl a szent család is, éppen ezért azt kell belátnunk, hogy a sok probléma, megoldandó feladat, nehézség a családban teljesen normális, ezek az élet részei, s ha ezekkel megküzdünk, akkor mindnyájan fejlődhetünk külön-külön, de akár, mint egy egység, a család egysége is.

Egy ilyen nehéz periódus a gyerek-szülő kapcsolatban a serdülőkor. Erről szólt az aznapi beszélgetés, amelyre a serdülőket képviselő vendégünk Székely Kincső volt, és a szülőket képviselő vendég pedig Silay Réka. Az előadás elején leszögezték, hogy nincs egy tuti recept, mely mindenkinek jó lenne. Minden szülő, serdülő más, emiatt mindenkihez más a kulcs is. Viszont mégis lehet találni olyan közös kapcsolódási pontokat, amelyek ezt a periódust mindkét fél részére könnyebbé tehetik. Elhangzott, hogy egy szülőnek hitelesnek és őszintének kellene lennie; rugalmasnak, alkalmazkodónak ebben a digitális média által uralt világban is, viszont ez nem azt jelenti, hogy mindent meg kell engedni a gyereknek, sőt rengeteg mindenre nem-et kell mondania, de a tiltás módszere nem mindegy. Érdemes szabályokat lefektetnünk, amelyeket a gyerek és a szülő is igyekszik betartani. “Fontos az, hogy ez egy játék legyen, nem pedig egy játszma, mindenki ismerje a szabályokat, mert így tud jól működni a dolog.”- hallottuk Silay Rékától.

Mindkét féltől hallhattuk, hogy nagyon fontos a szülő-gyerek kapcsolatban a mélyen elásott, kölcsönös bizalom, és e kapcsolódás fenntartása az őszinte érdeklődéssel, kíváncsisággal. Erre próbáljunk odafigyelni, erre fektessük a hangsúlyt. Végszóként elhangzott, hogy ne egy hallott elv szerint neveljük a gyereket, hogy boldog legyen, hanem tapintsuk ki azt az utat, amely őt, Isten egyedi teremtményét, akit sajátos tulajdonságokkal ruházott fel a saját boldogsága felé viszi. A nap záró mozzanata a bikafalvi zenészek meghitt koncertje volt. Albert Zsolt, Szász Balázs és Tóth Katinka dicsőítő dalokkal áldották az Úr nevét, amelybe az ittlevők is szívesen bekapcsolódtak.

Köszönet mondunk támogatóinknak a Magyar Kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, Hargita Megye Tanácsának, a Communitas Alapítványnak, az EMSZnek és az önkénteseinknek, akik segítségével végezhetjük munkánkat az Isten dicsőségére.