Isteni utak, emberi kanyarok

Közel 300-an vettek részt a Kolozsváron megszervezett XVII. Kárpát-medencei Református Egyetemi Gyülekezetek Találkozóján, amely az Isteni utak, emberi kanyarok címet viselte. A március 11-13. Között zajló rendezvényen arra a kérdésre keresték a fiatalok a választ, hogy mi az Isten akarata az életünkben, a gyülekezet életében, hogyan ismerhetjük meg Isten akaratát?

Isteni utak, emberi kanyarok

Három előadás, tíz műhely is segített a résztvevőknek a válaszkeresésben. Isten akaratát kutatni olyan, mint amikor a szerelmesek kitalálják egymás gondolatait. Isten szerelemmel szeret bennünket, és néha megeshet, hogy ahogyan a szerelmesek, úgy mi is megértjük, megérezzük Isten gondolatait. Ha Isten akaratát akarom megtudni, akkor meg kell kérdeznem magamtól, hogy amit tenni akarok, az Isten országa szerinti, előnyömre válik, nem veszi el a szabadságomat, összhangban van Krisztus uralmával, jó hatással van másokra? Isten ugyanis biztosan azt akarja, amit Jézus Krisztussal együtt akarunk véghez vinni – mondta a találkozó fő előadója, Bartos Károly, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági előadója. Az előadó szerint bennem és benned tükröződik Isten teremtésének a méltósága. Isten akaratát megtudni azonban nem is olyan egyszerű. Az Istenre mutató élet készségével érkezünk a világra, de meghatároz a neveltetésünk, a kultúránk. Kultúra ott van, ahol van erkölcs és rend. Az erkölcsös élet a teremtésben kapott elrendelést. Az Istenre mutatásomat meghatározza tehát a személyiségem.

Isteni utak, emberi kanyarok

A ma emberének a legnagyobb gondja, hogy bizonytalan. Ezért addig pofozzuk a másikat, amíg elkezd úgy kinézni, ahogy mi. Sőt, néha Isten képét is faricskáljuk a magunkéra. Vajon Isten teremtett a maga képére, vagy mi teremtettünk magunknak egy Istent? Az előadó kitért arra is, hogy amikor személyiségek sérülnek, akkor jelennek meg a deviáns teológiák, toxikus gyülekezetek. A toxikus vallás első jellemzője, hogy erővel lép fel, indoktrinálni akar. Isten igéjét azonban nem használhatom arra, hogy másokat elnyomjak. A hatalomgyakorlás ugyanis bűntudatkeltéssel kezdődik. A bűntudat pedig megkötöz. Az előadó a szexualitás kérdését hozta fel példaként, amelyet sokszor bűntudatkeltésre használnak a lelkipásztorok, hiszen egy kényes témával kapcsolatosan ez egy sokkal egyszerűbb módszer, mint igazán elbeszélgetni a szexualitásról. Az előadások során elhangzott az is, hogy a szülőknek mekkora szerepük van a gyerekek hitbeli fejlődésében, de az előadó időt szánt arra is, hogy a fiatalok személyesen feltett kérdéseire is válaszoljon.

Isteni utak, emberi kanyarok

A három napos találkozón sor került egy Kérdezz! Felelek! programpontra is, amelynek során lelkipásztorok, vállalkozók, történészek próbáltak meg a fiatalok kérdéseire válaszolni, amelyeket egy szatyorból húztak ki, így a kérdések is véletlenszerűek voltak. A Kolozsvár-Tóközi Református Egyházközség templomában tartott programpontokat vasárnap istentisztelettel zárták a fiatalok a Kétágú református templomban, ahol a Kolozsvári FIKE istentiszteleti alkalmai is zajlani szoktak. Az alkalmon, amelyen a résztvevők a gyülekezettel együtt vettek részt, Les Zoltán marosvásárhelyi egyetemi lelkipásztor hirdette az igét. A három nap alatt a dicsőítést a FIKE Band vezette.

 

 

FIKE Band – Szürke ködlő hajnalokon át

Kolozsváron tartották a Kárpát-medencei Református Egyetemi Gyülekezetek Találkozóját. A tóközi gyülekezet templomában megtartott tavaszi találkozón az előadások, áhítatok, workshopok arra keresték a választ, hogy mi az Isten akarata? A Kétágú templomban tartott záró istentiszteleten a FIKE Band is szolgált. Felvétel: Kiss Gábor

Posted by Erdélyi Református Egyházkerület on Monday, March 14, 2016

Fotó és szöveg: Kiss Gábor