Isten nélkül (élni) lehet, de nem érdemes

A csütörtöki Keskeny utas nap hangolóval indult, majd a zenei ráhangolódás után áhítatra került sor.

 És minden bölcs és értelmes dologban, amely felől a király tőlük tudakozódék, tízszerte okosabbaknak találá őket mindazoknál az írástudóknál és varázslóknál, akik egész országában valának.” (Dániel 18-20)

Albert Szabolcs teológiai hallgató áhítata

A fenti igerész hangzott el a Keskeny út sátor második fesztiválos áhítatán Tusványoson, amelyen Albert Szabolcs református teológiai hallgató szolgált. Dániel történetén keresztül járta körül az útkeresés témáját. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy Isten nélkül is meg lehet oldani problémáinkat, eleget tehetünk kötelezettségeinknek, de nem érdemes. Kiemelte, hogy az útkeresésben sosem vagyunk egyedül, éppen ezért Isten előzékeny szeretetére nem adhatunk más választ, mint azt, hogy készek vagyunk engedelmeskedni az Ő hívásának és parancsolatának.

Az áhítatot követően Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese tartott előadást Irány az útkeresésben, avagy merre tovább erdélyi fiatal? címmel. Tusványoson gyakran előtérbe kerül ez a kérdés, hogy hogyan, merre induljunk tovább, mi lesz a folytatás az erdélyi fiatalság számára. A kerekasztal beszélgetés során ezekre a kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők. Kolumbán Vilmos József azt vallja, hogy kötelesek vagyunk reális és realista képet mutatni a fiatal generáció számára arról, hogy mi vár rájuk a jövőben, szükségét érzi annak, hogy fel legyenek készítve fiataljaink mindarra, ami rájuk vár. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy minden nehézség ellenére előbb itthon nézzenek szét az érintettek, legyen szó akár egyetemről vagy munkahelyről. Úgy gondolja, hogy ma már olyan szintű felsőoktatási képzésben lehet részük itthon az erdélyi fiataloknak, amely versenyképes tudást jelent külföldön is. A beszélgetés során elhangzott, hogy jelen pillanatban azok, akik elhagyják az országot, nem mérik fel teljes mértékben a saját helyzetüket és emiatt lehet, hogy úgy döntenek külföldön folytatják. Az útkeresésben, a merre tovább kérdésben, a református egyház feladatát az evangélium hirdetésen túl a közösségépítésben látja.

Beszélgetés Kolumbán Vilmos József püspökhelyettessel Irány az útkeresésben, avagy merre tovább erdélyi fiatal? címmel

Az áhítat és az előadás ideje alatt azon szülők gyerekeivel, akik részt vettek a Keskeny út sátor programjain a baba-mama sátorban Keskeny utas önkéntesek foglalkoztak, a felügyelet mellett arcfestésre és közös játékra is sor került.

Az előadás után lehetett iratkozni a láthatatlan színházra, amelyre pillanatok alatt elfogytak a helyek. A láthatatlan színházzal párhuzamosan kötetlen, zsíros kenyerezéssel egybekötött beszélgetés zajlott.

Gyerekfoglalkozás, arcfestés, játék

Köszönetet mondunk támogatóinknak a Magyar Kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, Hargita Megye Tanácsának és a Communitas Alapítványnak, akik segítségével végezhetjük munkánkat az Isten dicsőségére.